POVIJESNI TRENUTAK

FOTO Ženski Hamlet oduševio, u predstavi uživali Matija Vujica, Anita Dujić, Ana Lederer...

Na fotografiji: hostesa uručuje cvijeće glumici Helen Millar
 Tonći Plazibat / CROPIX

Povijesni trenutak u hrvatskoj kulturnoj ponudi ispisan je na otvaranju ovogodišnjeg, trećeg po redu, Midsummer Scene festivala koji traje svake večeri od 21 i 30 sati sve do 7. srpnja.

Prvi put u Hrvatskoj Hamleta je odigrala žena na izvornom jeziku. Britanska glumica Helen Millar oduševila je prepuno gledalište na Lovrijencu. Čaroban ambijent tvrđave uz vrhunsku produkciju publiku je odveo u svijet Shakespearea u kojem su se propitival današnje aktualne teme i situacije.

Predstavu su pozorno pratili i veleposlanik Hrvatske u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić, pomoćnica Ministra kulture Ana Lederer, modna dizajnerica Matija Vujica, bivša saborska zastupnica Sanja Putica, manekenka Anita Dujić, likovnjak i kolekcionar Andrija Seifried, a posebno su ponosne bile producentice Festivala Darija Mikulandra Žanetić i Jelena Maržić.

'Ovaj je Hamlet rođen kao žena, odrasta kao djevojčica, no shvati da u patrijarhalnom društvu moć i poštovanje može dobiti jedino ako je muškarac. Stoga ona odbacuje svoju seksualnost kako bi udovoljila svom ocu. U tinejdžerskim godinama shvati da se zapravo radi o svjesnoj odluci i prihvati je. Nakon smrti oca shvati da si je uskraćivala polovicu onoga što ona jest i već se na samom početku predstave nađe na rubu sloma. Smatram da ovaj Hamlet predstavlja ono što moramo žrtvovati, kako dovodimo u pitanje ono u što vjerujemo da bismo se prilagodili društvu i kakav utjecaj to ima na nas same, na našu dušu. Hamlet također predstavlja nekoga tko traga za istinom u svijetu prepunom maski i varljivih lica, gdje ništa nije onakvo kakvim se čini', otkrila je Helen Millar i dodala: 'Prošle sam godine ondje nastupala i bilo mi je prekrasno. Počašćena sam što sam pozvana da se vratim. To je jedno od najljepših mjesta na svijetu za izvođenje predstave. Biti ispod zvijezda dok o njima govorite, stajati na drevnom kamenu dok pričate o njemu, a oko vas lete ptice i šišmiši… Sama povijest i energija tog mjesta nezamislive su i iznimno sam sretna što imam priliku ondje nastupati, pogotovo imajući na umu velike glumce koji su također tamo nastupali, na primjer Daniel Day Lewis i Judi Dench. To mi je strašno uzbudljivo!'

Uz glavnu ulogu koja je pripala britanskoj glumici Helen Millar, u Hamletu igraju Susan Hingley u ulozi Ofelije, Karren Winchester - Gertruda, Al Barclay u ulozi Klaudija, Blake Kubena - Horacije, Christopher Tester igra Laerta i Bernarda, Emma Fenney - Rosencrantza, Lewis Chandler – Guildernsterna. Hrvatski glumac i producent festivala Filip Krenus u ulogama je Polonija i Grobara.

Festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će održati koncert barokne i filmske glazbe na Lovrijencu 28. lipnja.

Započinje i nova suradnja s Domom Marina Držića i ansamblom Midsummer Scene festivala također 28. lipnja kada će u istoimenom muzeju ansambl Hamleta izvesti dramsko čitanje prizora iz 'Dunda Maroja' na engleskom jeziku te tako najaviti 2017. godinu i obilježavanje 450.-e obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

U sklopu Midsummer Scene festivala, u izložbenom prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine, do 6. srpnja je otvorena je izložba Bari Goddarda Midsummer Scene / Night Dubrovniku.

Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey -Tongued Theatre Productions London. Partneri Festivala su HEP, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Dubrovačko neretvanske županije, Jadranski luksuzni hoteli, Zračna luka Dubrovnik, Hoteli Maestral i Dubrovačko neretvanska županija.

Ulaznice za Midsummer Scene mogu se kupiti u sustavu Ulaznice.hr, u glavnom uredu TZ Dubrovnik na Pilama te u Luži.

Više informacija potražite na službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:08