Luda kuća

Genijalnih 80 minuta koje vas nagrade i više nego poštenom porcijom smijeha

Premijera predstave ”Komik Motion Show” svjetski poznatog glumca klauna Davida Shinera

 Ronald Goršić/Cropix
U Ludoj kući premijerno je izveden "Komik Motion Show" Davida Shinera, svjetski slavnog klauna i redatelja velikog Cirque de Soleila

Amerikanac David Shiner (69), redatelj velikog Cirque de Soleila i jedan od najpoznatijih klaunova na svijetu, režirao je "Komik Motion Show", predstavu prepunu komedije s ekipom od još petero domaćih cirkuskih umjetnika i glumaca. Zaigrala je premijerno u ponedjeljak 3. listopada u kazalištu Luda kuća, koja je predstavom otvorila novu sezonu.

Koproducenti su Triko Cirkus Teatar i glumac Ivan Đuričić, i sam jedan od aktera. Svi oni zaslužni su za ovu genijalnu 80-minutnu predstavu koja će vas nagraditi i više nego poštenom porcijom smijeha. Čudo da takav umjetnik, već desetljećima slavan i na Broadwayu, radi u Zagrebu. Jedna od protagonistica predstave i osnivačica Triko Cirkus Teatra, Iva Peter Dragan, Davida je upoznala na Nouveau Clown Institutu 2017. pa su ga u sklopu Klaunske platforme 2018. pozvali u Zagreb gdje je održao radionicu. Naša neovisna scena oduševila ga je pa je inicirao da zajedno sa zagrebačkim glumcima napravi predstavu. Prije dvije godine održao je audiciju izabravši sudionike.

image

Premijera predstave "Komik Motion Show" svjetski poznatog glumca klauna Davida Shinera

Ronald Goršić/Cropix

Ispričao je dakle priču sa svojih pet samuraja. Uz Shinera, glume Nikolina Majdak, Bojan Ban, Iskra Jirsak, Ivan Đuričić i Iva Peter Dragan. Posrijedi je komedija fizičkog teatra, gdje nas šestero veličanstvenih bedaka vodi na Daleki istok odgovarajući, među ostalim, na pitanje ima li života nakon smrti. Glumci govore pokretima tijela, vješto popraćenih točnom zvučnom kulisom. Svaki akter briljantno i urnebesno smiješno igra svoju ulogu. Vješti dakle scenski pokreti i sjajna mimika lica. Demonstriraju visoku mjeru profesionalizma, snalazeći se "lako" gurnuti u vrtlog situacija. Niz tragikomičnih scena izmjenjuju se u brzom ritmu, a opet, ni u jednoj se nikome nigdje ne žuri, sve u kontrastu s brzim promjenama kostima i sa samom dinamikom predstave.

Osim što je zabavna onako na prvu loptu, obilujući konkretnim štosevima, primjerice David zeca prži defibrilatorom, radnja privlači i na dubljoj razini, koja je, kako to već u klauneraju ide, okupana i komedijom i tragedijom. Djevojka koju opljačkaju zatim pokisne, potom je pogodi grom, jedna je od scena ove tužne komedije.

Izvedbom dakako dominira David Shiner, kojega unatoč dobi krasi nevjerojatna tjelesna gipkost i lakoća izvedbe. On otvara predstavu i zapravo gotovo smjesta osvoji publiku svojom pojavom, jednostavno postojanjem na sceni, zatim sjajnim umijećem pantomime i klaunerije. Duhovito proizvodi smiješne zvukove. Pretvara se, primjerice, u lovca na patke, opremljena nevidljivom puškom, a još shvaćamo da ga lovi FBI. Zatim se pojavljuje ostatak ekipe, i tako naizmjence. Na sceni se ne zadržava predugo, u svakoj je gotovo pa odvojen od ostatka glumačke postave, no uključuje publiku u svoje činove, što pruža poseban doživljaj. Toliko dobro improvizira, da čovjek pomisli kako su ti prizori unaprijed dogovoreni. Gledatelji pozvani na pozornicu odreda su se rado dali u igru i dobro se snašli u toj za njih novonastaloj situaciji, očito ohrabreni Davidom, koji je i na taj način pokazao koliku razinu iskustva i vladanja scenom ima.

Valja spomenuti da ima elemenata i kazališta sjena, te lutkarskoga teatra, u izvedbi Nikoline Majdak i Bojana Bana, mlade nade iz Đurđevca, koji je doista oduševio. Svakako vrijedi pogledati, i to barem još jednom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:35