EKSPRESNA KAZNA

Gledatelj u riječkom kazalištu stalno gledao u mobitel, a onda je do njega došao Sergej Trifunović...

Voja Brajović i Sergej Trifunović u predstavi ‘Voz‘

 Kazalište Kerempuh/
Ulaznice su bile besplatne, došlo je dosta ljudi, gledali su dramu u kojoj glumi i Voja Brajović...

Predstavu ‘Voz‘ Zvezdara teatra iz Beograda ljubiteljima kazališta u Rijeci poklonili su Vijeće Srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”.

Na predstavi u kojoj glavne uloge imaju Vojislav Brajović i Sergej Trifunović, u nedjelju navečer u riječkom HNK-u, okupilo se dosta publike, a karte su bile besplatne. Međutim, kako nam je posvjedočilo nekoliko ljudi koji su došli na predstavu, jedan od muškaraca u publici nije prestajao ‘prčkati‘ po mobitelu, pa mu je Trifunović prišao i oduzeo mu mobitel.

image

Voja Brajović i Sergej Trifunović

Kazalište Kerempuh/

Podsjetimo kako je prije par mjeseci Dawid Runtz, dirigent na čelu Zagrebačke filharmonije, zaustavio početak koncerta, nakon što je nekome zazvonio telefon, što je izazvalo poprilične reakcije u javnosti.

Što se tiče ove predstave, koja je dan kasnije izvedena i u Zagrebu, ‘Voz‘, tumači se da je to filozofska drama o dva junaka koji se susreću na željezničkoj stanici – profesoru Belom koga tumači Brajović i bivšem zatvoreniku Crnom koga igra Sergej Trifunović.

image

Sergej Trifunović

Kazalište Kerempuh/

Na samom početku, Crni spašava Bijelog da se ne baci pod vlak i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela akcija. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubojstvo.

Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama. Trifunović je o predstavi rekao: ‘Ovo nije kazališna predstava. Ovo je nešto s čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, vlak bez konduktera, kojem se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati‘.

image

Voja Brajović i Sergej Trifunović

Kazalište Kerempuh/

Predstava je nastala po tekstu Cormaca McCarthyja, u režiji Vojislava Brajovića, koji je ideju za režiju dobio nakon odgledanog filma ‘The Sunset Limited‘ po McCarthyjevom djelu, kojeg je 2011. godine režirao Tommy Lee Jones, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali Jones i Samuel L. Jackson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:15