PREDSTAVA U KEREMPUHU

GRUNTOVČANI ZA 21. STOLJEĆE: Na pozornicu stiže kultni komad uz čije su likove rasle generacije, evo tko glumi Dudeka, Regicu, Presvetlog...

 Bruno Konjević / CROPIX
 

Na pozornicu Satiričkog kazališta “Kerempuh” 8. ožujka stižu “Gruntovčani”. No, omiljeni podravski seljaci, nezaboravni Dudek, Regica, Cinober, Presvetli i drugi preselili su se u 21. stoljeće, i to u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, a prema Svrtanovoj adaptaciji komedije Mladena Kerstnera “Vikend u Gruntovcu”. Predstava ima golemi potencijal da postane hit jer Gruntovčani su, od svojih davnih početaka sredinom 70-ih, jedan od najjačih “brendova” u Hrvatskoj.

- ‘Gruntovčanima’ se bavim intenzivno godinu i pol. Svjestan sam da je to velik zalogaj, ali baš zbog ljubavi prema tom klasiku komediografske i dramske scenaristike potražio sam dramaturški način da tu predivnu škrinju s blagom prebacim i otvorim u današnjem vremenu. Dodao sam komplot koji se dogodi i na intimnoj i na društvenoj razini, oko lika državne tajnice koja dolazi iz visoke politike i iz potpuno drukčijeg miljea, koja donosi tipično hrvatsku megalomansku ideju u jedno malo selo.

CROPIX
DUDEK: Matija Šakoranja (lijevo) i Martin Sagner (desno)

Taj upad hrvatskog rodijačkog kapitalizma uznemiri duhove na svim razinama i tako poznati i obožavani likovi dosegnu puno karakterno usijanje u novim okolnostima - kaže Boris Svrtan, koji uz režiju i tekst glumi i Cinobera.

Katarza

Tumači kako u predstavi Draž, Regica, Presvetli, Cinober, Matula i drugi prolaze kroz situacije pune humora i emocija pokazujući svu golotinju naših mentaliteta. Čovjek koji je najpošteniji biva izrugan i odbačen, no na kraju dolazi do njegove pobune i ukupne katarze.

- No, to i dalje ostaje priča puna humora i obrata, Kerstner ju je naslovio kao ‘žuhku komediju’ i naša se predstava, mislim, u potpunosti poklapa s njegovim željama iako sam je ja nadogradio u novi komad. Ovo što ćemo gledati je praizvedba. Vedrana Rapić je kostimima premostila 50 godina, Cinkuši su dali notu etno topline i modernosti, Branko Lepen je moju ideju scenografije predivno ostvario, Saša Mondecar je svjetlom dodao atmosferu, lektorica Ines Carović ujednačila kajkavski.

Rajko Minković je napravio video i trailer za predstavu te bio inspirativan koredatelj, dobar duh projekta i suradnik kakvog se samo može poželjeti. Zaista mogu reći da se rađa velika predstava. S dosadašnjim iskustvom, mogu reći to potpuno ozbiljno i odgovorno, bez lažne skromnosti - govori Svrtan.

CROPIX
REGICA: Mirela Videk Hranjec (lijevo) i Smiljka Bencet (desno)

Ekipa iz snova

Okupio je sjajnu ekipu: Dudeka ili Draža Katalenića igra Matija Šakoronja, Mirela Videk Hranjec je Regica, Hrvoje Kečkeš Presvetli, Filip Detelić igra Matulu, Ivica Zadro Martina, Nina Erak Svrtan je Gretica, Anita Matić Delić Kata, Luka Petrušić je Besni, a Ines Bojanić Babica/Roza...

Pitamo Svrtana je li se štogod promijenilo u ovim novim “Gruntovčanima”.

- Mentalitet se nije promijenio, kao ni karakteri koji igraju svoj sitni mentalni šah male zatucane sredine, imaginarno i metaforičko selo Gruntovec funkcionira i danas kao ogledalo društva koje je postalo još okrutnije apsurdnije, a samim time smješnije.

CROPIX
CINOBER: Boris Svrtan (lijevo) i Zvonimir Ferenčić (desno)

Nekad nam dođe da u Hrvatskoj danas umremo od smijeha, kakvi smo Dudeki i koliko dopuštamo političarima - Cinoberima i Presvetlima, raznim politikantima koji bi na dnevnoj razini trebali biti naš servis, a ne da mi egzistiramo kao njihove maloumne lutkice za cinične eksperimente. To je taj kotač koji se vrti i melje dok ne ispadne iz ležišta. No, netko ga prefarba i ponovno zavrti, tako to već u Hrvata traje 500 godina - odgovara.

Neke se stvari ipak jesu promijenile.

- Recimo... Moja Regica i druge žene ne nose rupce, iako dečki i dalje imaju škrlake. Međutim, bez obzira na te neke vanjske ‘šminke’, moja Regica ima karakteristike kakva je i bila, jer da nije takva, ne bi bila Regica - kaže Mirela Videk Hranjec, Regica u predstavi. - Radila sam je na svoj način, iz sebe, onakvu kakva mislim da bi ta žena trebala biti - dodaje.

CROPIX
PRESVETLI: Hrvoje Kečkeš (lijevo) i Mladen Šerment (desno)

Kao dijete je gledala “Gruntovčane”, a kada je čula da će raditi predstavu i glumiti kultni lik, bacila se opet na gledanje.

- Ipak, nisam htjela gledati sve niti stotinu puta jer kad pretjeraš, to te tjera na kopiranje. Predstava mi je jako draga, mislim da će biti jako dobra, ne zato što su to Gruntovčani, nego zbog pristupa radu. A Regica... Ona mi je zasad jedna od najdražih uloga, možda zato što mi je baš legla, a možda i baš zato što je Regica - kaže Mirela Videk Hranjec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:45