RADI SE I FILM

HIT ROMAN U KAZALIŠTU GAVELLA Osmi povjerenik, slojevit kao torta na 20 katova

Nakon već druge dramatizacije, Baretićev roman doživjet će i filmsku ekranizaciju u režiji Ivana Salaja

Prvi roman novinara Renata Baretića “Osmi povjerenik”, otkad je prije deset godina objavljen, prodan je u više od 19 tisuća primjeraka, što je za skromno hrvatsko tržište knjiga solidna brojka.

- Roman je dobio toliko nagrada da je Renato Baretić, koji je u to vrijeme namještao stan, svakom komadu pokućstva koji je kupio nadjenuo ime po nekoj od njih. Tako u njegovom stanu možemo naći frižider koji se zove “Vladimir Nazor”, “August Šenoa”, “Ivan Goran Kovačić” ili “Ksaver Šandor Gjalski”, nisam siguran u točno ime Baretićeva hladnjaka - kaže Kruno Lokotar, Baretićev urednik koji ga je i nagovorio da napiše fikcionalni roman o najudaljenijem hrvatskom otoku Trećiću, gdje po kazni dolazi Vladin, osmi po redu, povjerenik.

Njegova je misija da organizira izbore i legalnu vlast. Problem je, međutim, što je Trećić nesvakidašnja sredina, poput Cicelyja iz “Života na sjeveru”, tu svi rezoniraju drukčije, a i govore trećićanski. Riječ je o neposlušnom, neobuzdanom, ali i utopijskom svijetu koji ne želi da se njime upravlja.

Nije čest slučaj da suvremeni prozni hrvatski tekst biva dva puta dramatiziran i izvođen na pozornici. “Osmi povjerenik” 2005. godine postavljen je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u režiji Ivice Kunčevića, a osam godina poslije, osmog studenog, bit će premijerno izveden u Dramskome kazalištu Gavella u Zagrebu u režiji Saše Anočića, redatelja Exitove hit predstave “Kauboji”. Dramatizaciju potpisuje Dora Delbianco i sam redatelj, a u predstavi, u kojoj će biti i klapske pjesme, igraju Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Đorđe Kukuljica, Sven Medvešek, Barbara Nola, Ivana Roščić, Filip Šovagović, Enes Vejzović, Antonija Stanišić Šperanda, Biserka Ipša i Sven Šestak, dok osmog povjerenika tumači Janko Rakoš.

- Igram malo mlađeg, perspektivnog političara koji je napravio političko samoubojstvo i biva po kazni deportiran na otok gdje narod ne dopušta da ga se zafrkava. Na otoku se skida sloj po sloj njegova karaktera i on postaje dio naroda, postaje - čovjek. Predstava je nešto jako lijepo, veliko, smiješno i tužno, slojevita je kao svadbena torta s dvadeset katova - kaže osmi povjerenik iz Gavelline predstave.

U predstavi se, kako napominje Rakoš, nadopisivalo i improviziralo, negdje okrenulo, negdje podebljalo.

- Rezultat svega toga je fantastični spoj hit romana i genijalne Anočićeve režije koja je vrlo zahtjevna za glumca, među ostalim i zato što je on sam glumac - kaže Rakoš.

Roman “Osmi povjerenik” preveden je dosad na ukrajinski, makedonski, slovenski, njemački... U zadnjem izdanju romanu pridodan je esej Ive Žanića o izmišljenom trećićanskom dijalektu i zemljovid nepostojećeg otoka. U povodu premijere kazalište Gavella će, zajedno s izdavačkom kućom Algoritam, organizirati paket prodaju s popustom: knjige u kazalištu i kazališne ulaznice u knjižari.

“Osmi povjerenik” nakon Gavelle putuje dalje. HAVC je financijski podržao filmsku adaptaciju “Osmog povjerenika” koju će režirati Ivan Salaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:52