Promo

HNK u Osijeku na turneji u Poljskoj s Mrožekovim "Udovicama" oduševio publiku

Mrožekove ”Udovice” režirao je Jasmin Novljaković
 Piotr Kubic/Teatr Bagatela
Krakow, Olsztyn i Radom, gradovi su koji su ugostili dramski ansambl osječkog HNK u sklopu hrvatsko-poljske suradnje

Predstava ''Udovice'' poljskog autora Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji HNK u Osijeku krajem je rujne doživjela prave ovacije na turneji koji je HNK upriličio u Poljskoj, posjetivši pri tome tri tamošnja grada u kojima su izveli svoju sjajnu predstavu prema djelu jednog od najznačajnijih poljskih književnika 20. stoljeća, Slawomira Mrožeka.

Krakow, Olsztyn i Radom, gradovi su koji su ugostili dramski ansambl osječkog HNK u sklopu hrvatsko-poljske suradnje, koja je osim kulturnog imala i gospodarski aspekt, pa su na put s teatrom krenuli i dogradonačelnica Osijeka Jasenka Crnković i pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo Igor Medić. No, naglasak je, ipak, bio na kulturi.

- Riječ je o turneji koja se već dugo pripremala, a prvi poziv bio je za međunarodni festival Via Carpatia u Olsztynu gdje se igraju predstave kazališta istočne Europe u kojima se progovara o aktualnom političkom trenutku, migracijama, nacionalističkim pokretima itd. Mi smo, pak, u toj priči ušli u jednom drugom smjeru, gdje je zadatak prikazati djela poljskih autora koja su inscenirana u drugim državama – kazao nam je Novljaković, koji je dugo godina živio u Poljskoj, odakle je i potekla ideja da radi predstavu prema Mrožekovu djelu, a znao je i koliko je on kao pisac cijenjen u Poljskoj.
- Bilo je lijepo vidjeti i čuti reakcije publike tijekom i nakon izvedbe, jer je ovaj tekst u mnogome različit od Mrožekova prijašnjeg stila. Na kraju smo doživjeli da su našu predstavu proglasili pravim otkrićem i doživjeli smo ovacije u sva tri grada. Vjerujem da je tome pripomoglo i to što sam predstavio napravio na jedan drugačiji način nego što je sama podloga teksta, pa je i od publike i od kritike primljena na sjajan način. Također, treba priznati i da je nama puno lakše izvoditi autora koji nije naš, nego li primjerice nekog našeg poput Krleže – istaknuo je Novljaković, dodavši kako im je ova turneja donijela nove prijatelje, ali i nove potencijalne suradnje.

- Direktor festivala u Olsztynu mi je rekao da će razgovarati i s direktorima nekih drugih festivala, pa vjerujem da bismo mogli dobiti nove pozive za odlazak u Poljsku. Od početka smo planirali da to ne bude jednokratni događaj, a u pregovorima smo i da poljske predstave gostuju u Osijeku sljedeće godine. Također, u planu je u budućnosti i zajednička predstava, međunarodna koprodukcija našeg i nekog poljskog kazališta – kazao je Novljaković.

Prva izvedba predstave u Teatru Bagatela – Scena na Sarego 7 u Krakowu napunila je dvoranu. Ondje je održan i gospodarski sastanak na kojem su sudjelovali dogradonačelnica Osijeka, pročelnik Medić te Marijan Barić, treći tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Poljskoj i počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Poljskoj, g. Pawel Wlodarczyk. U petak, 24. rujna u prepunoj dvorani Teatra Jaracza u Olsztynu, HNK u Osijeku je s Udovicama otvorio međunarodni Via Carpatia Festival. Publika, ali i tamošnja struka bili su oduševljeni izvedbom, režijom i prema riječima ravnatelja olsztynskog kazališta, Zbigniewa Brzoze, novim načinom čitanja autora teksta Udovica. Posebno iznenađenje u publici bili su hrvatski vojnici iz obližnje NATO baze u Poljskoj.

Uz veliku pomoć hrvatskog veleposlanstva u Poljskoj i našeg veleposlanika Tomislava Vidoševića, uz počasnog konzula Hrvatske u Poljskoj, dogradonačelnica Crnković i pročelnik Medić predstavili su grad Osijek kod maršaleka Warminsko-Mazurskog vojvodstva Gustawa Marek Brzezin i gradonačelnika Olsztyna, g. Piotora Grzymowicza te održali gospodarsko investicijski panel u znanstveno-tehnološkom parku u Olsztynu gdje su predstavili i investicijske potencijale Osijeka namijenjenim poljskim investitorima i tvrtkama te dogovorili konkretnu poslovnu suradnju.

U Radomu, u Teatru Powszechny 27. rujna u 19.00 izvedene su posljednje Udovice ove turneje. Jedan od glumaca u ovoj predstavi, ujedno i ravnatelj drame HNK u Osijeku Miroslav Čabraja kazao je da su prije puta imali kreativnu bojazan.
- Igrali smo njihovog pisca na našem jeziku i nismo znali kako će oni to primiti, jer im je prijevod bio titlovan, a u Olsztynu čak i simultani prijevod, za što smo čuli da je tamo uobičajeno. Na kraju je ispalo fenomenalno. Čak su se smijali na nekim mjestima na kojima se ni naša publika nije smijala, ali oni vjerojatno bolje poznaju kontekst Mrožekova djela. Kazališta su bila dupkom puna. Koliko je bilo naporno, toliko je bilo dobro. Prihvaćeni smo i više nego dobro, imali smo svoje vodiče, presrdačno su nas primili. Jako smo zadovoljni, ne samo glumci, nego i uprava kazališna uprava – istaknuo je Čabraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:25