PREMIJERA NOVE PREDSTAVE

HOTEL BULIĆ VEČERAS U TVORNICI KULTURE Priča o junakinjama koje ruše tabue i zbog toga bivaju odbačene i neshvaćene

 Biljana Blivajs
 

Predstava "Kurlani", autorski projekt prema motivima "Trilogije o Kurlanima", bit će premijerno izvedena večeras u zagrebačkoj Tvornici kulture. Riječ je o novom projektu Kazališta Hotel Bulić, za koji je adaptaciju radila Senka Bulić, dramatizaciju Vesna Đikanović, a kostime Oliver Jularić. U predstavi glume Helena Minić Matanić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Jure Radnić, Anđela Ramljak i Paško Vukasović.

- Tekst je aktualan iako je prvi roman iz 'Trilogije o Kurlanima' izišao 1952. godine. Na neki je traumatičan način, nažalost, vrlo aktualan. Ogolila sam taj golemi materijal, koje sačinjavaju 'Kurlani', 'Neisplakani' te 'Tijelo i duhovi', i svela ga na žensku perspektivu prativši liniju triju žena kroz odnose s njihovim muževima, ljubavnicima, braćom i neprihvaćenim dijelovima društva u konzervativnoj, religioznoj sredini - govori Senka Bulić i pojašnjava da su junakinje predstave žene koje ruše tabue svoje sredine, ali zato bivaju odbačene i neshvaćene, zbog čega su osuđene na brutalnu borbu na život i smrt. Dirljiva je ta upornost i snaga, pojašnjava, u kojoj se zapravo vidi i velika krhkost.

Zagreb, 291118.
Teslina.
ZKM.
Proba predstave Kurlani Senke Bulic.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Senka Bulić

- Iako velik zalogaj, radim ga u svojoj nezavisnoj kazališnoj produkciji Kazališta Hotel Bulić, gdje najčešće posežem za autorima u kojima mogu naći organsku kreaciju, život, inspiraciju te koji u mojem privatnom mesu mogu izazvati akciju. Mislim da je Mirko Božić nepravedno zapostavljen na našim kazališnim scenama i sigurno mu je mjesto i u mnogo većim produkcijama, institucionalnim kazalištima - ističe Bulić i dodaje da je imala sjajan tim s kojim je radila, ali da nije lako stvarati predstave u nezavisnim produkcijama. Posljednja takva koju je postavila na scenu za svoje kazalište bila je prije godinu dana, kada je uprizorila Ibsenovu "Kuću lutaka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:58