HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL

I danas je napet ljubavni zaplet iz 1733. o kakvom svaki dan čitamo u celebrity rubrikama: kako je planula ljubav starog bogataša i lukave djevojke

Hrvatski barokni ansambl

 Zvonimir Ferina Atelier Ferina Z/
La serva padrona nastala kao svojevrsna šaljiva intervencija unutar ozbiljne opere

U nedjelju, 22.10.2023. u 20 sati Satiričko kazalište Kerempuh donosi predstavu "La serva padrona" (Služavka gospodarica) Giovannija Battiste Pergolesija u režiji Dražena Šivaka.

Nastala kao svojevrsna šaljiva intervencija unutar ozbiljne opere, priča je to o vječnim temama ljubavnih dvojbi, planova, svađa i zavođenja, uz stalešku razliku koja dodatno komplicira život junaka; mlade sluškinje Serpine i staroga gazde Uberta.

Likovi potječu iz pučke tradicije talijanske commedie dell‘arte u vidu tipiziranih karaktera - bogatog i ostarjelog zanovijetala, te mlade i proračunate sluškinje koja vodi glavnu riječ. Popularnost djela brzo je zagospodarila pozornicama diljem Europe; u Parizu je izazvala goleme svađe i proteste među opernom publikom, ali je i inaugurirala nove žanrove: operu comique i operu buffu. Na koncu, preživjela je na pozornicama sve do današnjih dana, uvijek svježa i aktualna, zabavna i napeta u prepredenim nastojanjima naslovne junakinje koja ne preza od ničega kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Riječ je o programu u okviru 23. koncertne sezone Hrvatskog baroknog ansambla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:59