Kvadratura

Ines Škuflić-Horvat: Prije 25 godina osnovala je "dječje poduzeće" Teatar Tirena

Ines Škuflić-Horvat

 Ivan Posavec/
Tirena je kazalište, dramski studio, edukacijski centar, nakladnička kuća i najvažnije - poligon za mlade autore

Kad je Ines Škuflić-Horvat 1997. osnovala Teatar Tirena, iza nje je već bilo iskustvo rada s djecom u školi i ZeKaeM-u. Teatar Tirena nastao je kao "dječje poduzeće", osnovano s bivšim polaznicima njezinih dramskih grupa, a danas ga s njom vodi njena kći Nina Horvat. Tirena je kazalište, dramski studio, edukacijski centar, nakladnička kuća i najvažnije - poligon za mlade autore koji dobivaju priliku pisati, režirati, voditi radionice i raditi svoje prve projekte.

U Tireninim su dramskim grupama tijekom 25 godina stasale generacije mladih zaljubljenika u kazalište, baš kao i mnogi profesionalni glumci, redatelji i dramski pedagozi. "Neke od pedagoga s kojima zajedno radim upoznala sam još kao djecu, polaznike mojih dramskih grupa", govori Ines. Iz njezine su dramske "izašli" Filip Vidović, Jelena Veljača, Tena Štivičić, Adrian Pezdirc, Marina Petković Liker, Karlo Maloča, Ivan K. Majić, Maja Sviben i mnogi drugi.

"Dotacije su nam minimalne, snalazimo se s članarinama polaznika, apliciramo na natječaje", kaže Ines. Tako su iz Europskog socijalnog fonda dobili sredstva za projekt "Klikni s kazalištem" u kojem je održano devet online radionica i producirano 16 podcast emisija.

U tijeku su upisi u dramski studio, a predstava za tinejdžere "Žensko/muško" u režiji Nore Krstulović ima premijeru u listopadu. Polaznici dramskog studija ovog su ljeta sudjelovali u međunarodnom projektu u Kopru, krajem rujna idu Višegrad. Tirena je partner u dva Erasmus+ projekta namijenjena upotrebi dramskih tehnika u nastavi, a uskoro izlazi četvrta zbirka igrokaza za djecu i mlade.

Ines predaje i dva kolegija, Scensko stvaralaštvo i Dramske metode u nastavi, na poslijediplomskom specijalističkom studiju dramske pedagogije u Zagrebu, koji je 2016. na Učiteljskom fakultetu osnovala Iva Gruić. U siječnju će Ines objaviti knjigu "Metodičke osnove rada s djecom i mladima u dramskom stvaralaštvu" koja se temelji na njenoj nedavno obranjenoj temi. Ines je, naime, proljetos, u svojoj 63. godini - doktorirala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:28