Imenovanja

Inicijativa poznatih građana protiv smjene aktualne intendantice HNK Zagreb Dubravke Vrgoč

Dubravka Vrgoč
 Berislava Picek/Cropix
"Očekujemo da ministrica javnosti podastre čvrste argumente u konačnom izboru" stoji među ostalim u ovoj peticiji

Grupa građana zainteresiranih za kazališni život u Zagrebu pokrenula je neformalnu građansku inicijativu protiv smjene intendantice Dubravke Vrgoč. "Željeli bismo da kao građani za koje se kroji i izvodi kazališni repertoar izrazimo naše zadovoljstvo dosadašnjim radom intendantice Vrgoč koja je po prvi puta u povijesti HNK izašla iz zadanog prostora, proširila kazališne aktivnosti na ulicu, privukla mase mladih i ljudi svih dobi i zanimanja i stvorila magiju očaranosti kazališnim aktivnostima" smatraju.
Želeći podržati kandidaturu Dubravke Vrgoč skupili su pedesetak potpisa u dva dana, koliko su u tako kratkom roku stigli, bilo bi ih puno više da se nisu, navodi se, žurili predati pismo podrške s potpisima ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u petak 8. listopada kada je bio zadnji dan raspisanog natječaja. Među potpisnicima su istaknuta imena iz javnog i kulturnog života grada Zagreba.
Kao vjerna publika HNK koja posjećuje sve dramske, operne i baletne predstave smatrali su, pišu, važnim da javno podrže intendanticu Vrgoč iznošenjem argumenata u prilog njezinom kvalitetnom profesionalnom radu. "Smatramo da bi se u analizi prispjelih ponuda kandidata za novog intendanta/intendanticu trebalo uzeti u obzir i naše mišljenje. Političare ne vidimo u publici. Od njih očekujemo da štite naše interese".

U pismu kojeg su poslali na adresu ministrice kulture i medija među ostalim stoji: "Život u gradu podrazumijeva razgranat kulturni život. On je mjera obrazovanosti, civiliziranosti i napora neke sredine da preko umjetničkih djela razgovara s prošlošću i sadašnjošću i da utemeljuje visoke standarde za budućnost.

Tijekom sedam godina koliko Dubravka Vrgoč i njezini suradnici vode HNK u Zagrebu, imali smo brojne izvanredne doživljaje u Operi, Drami i Baletu, odlične predstave, sjajne akcije na Trgu pred kazalištem i u brojnim gradskim kvartovima. HNK je postalo magično mjesto kao nikada do sada za čije predstave se stoji u dugim redovima, oduševljeni smo nedjeljama kada u foajeu razgovaramo s umjetnicima prije opernih premijera, slušamo vrhunske intelektualce na Filozofskom teatru. To je tribina društvene odgovornosti gdje su se afirmirale najviše vrijednosti građanskog života. Filozofski teatar je ponudio atraktivan sadržaj te privukao novu, uglavnom mlađu, publiku u kazalište koja dosad nije bila redoviti gost kazališnih programa.

Činjenica da su karte često rasprodane i da se borimo da dođemo do njih govori najbolje u prilog tomu da je HNK postao uzbudljiva žila kucavica u kulturi grada". Smjenom Dubravke Vrgoč, nastavljaju, pokazalo bi se generacijama koje dolaze da nije dovoljno ostvarivati izvanredne rezultate na repertoarnom polju, na planu financijske odgovornosti i međunarodne suradnje.

Također. pedeset potpisnika dalje navodi kako očekuju da ministrica javnosti podastre čvrste argumente u konačnom izboru. "Ono što smo u medijima saznali kao motive za imenovanje gospođe Ive Hraste Sočo na mjesto intendantice HNK ne čini nam se dovoljnim za tako važno mjesto u kulturi RH. Voditi nacionalni teatar treba netko tko prije svega ima iskustvo u vođenju velike institucije, i u financijskom i u repertoarnom i u ljudskom potencijalu, u čemu se Dubravka Vrgoč potvrdila kroz dva mandata. Pročitali smo da je gospođa Sočo premijerov izbor i da će ju ministrica Obuljen Koržinek podržati. Kao javnost očekujemo prava i kvalitetna obrazloženja za takvu podršku".

Dalje, navode: "Brinuti o narodnim interesima znači odabrati najstručniji tim i to onaj koji je dokazao da Zagreb i Hrvatska ni malo ne zaostaju za najboljim europskim kazališnim centrima. Ne bismo željeli da nam politika tako drastično određuje kvalitetu kulturnog života. Kao građani, sami smo odgovorni za njezinu kvalitetu. Možda i postoje osobni stavovi pojedinaca koji priželjkuju smjenu Dubravke Vrgoč, ali oni nisu dovoljan razlog za njezinu smjenu. Gore navedeni vrhunski rezultati isključivi su razlog za nastavak njezinog rada u HNK na funkciji intendantice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:36