ZLATNI STUDIO 2024.

Ivan Ćaćić nominiran za ulogu branitelja Vukovara: Proglasili su ga krivcem za njihovu patnju

Premijera drame Jom Kipur ili pomirenje

 Cropix/
Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za favorite

Glumac osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, Ivan Ćaćić, nominiran je za Zlatni Studio za ulogu branitelja Josipa Matijevića u predstavi "Jom Kipur ili pomirenje", koju je po romanu Ivane Šojat i dramatizaciji Maje Gregl i Ivane Klaić na pozornicu postavio Želimir Mesarić.

Ćaćić igra čovjeka kojega je Domovinski rat zahvatio u njegovim formativnim godinama, s osamnaest. "Osjetio je dužnost s prijateljima braniti ‘svoje‘. Išao je tako daleko da je po noći otišao, među minama, u Vukovar izvući baku. Zarobljen je i 272 dana proživljavao užase zatočeništva u Stajićevu i Nišu. No, na istim mjestima sjeća se da je jednako užasno bilo proživljavati napade svojih sugrađana koji su ga optuživali da je krivac za njihovo stradanje jer je sebi dopustio da obuče uniformu i brani njih i Vukovar. Proglasili su ga krivcem za njihovu patnju", govori Ćaćić. Matijević nakon povratka doživljava omalovažavanje i maltretiranje sugrađana.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

"Rat je protuprirodno stanje. Odlučio je nakon godina patnje i opravdavanja svima oprostiti. Ali isto tako nije mogao odšutjeti i ne reagirati na iskorištavanje rata u svrhu skupljanja političkih bodova, čega smo i sami svjedoci u godinama koje su uslijedile nakon rata pa sve do danas. Na jednom političkom skupu njegov prijatelj iz djetinjstva, čovjek koji je u isto vrijeme kada je Matijević otišao u borbu pobjegao i nisu ga vidjeli 22 godine, do toga dana kada poziva ljude na obranu braniteljskih prava i smatra da ovaj na to nema pravo. Tu je ‘pukao‘, napravio nered i završio u ludnici. Josip ne želi živjeti u crno-bijelom svijetu jer ratuju ljudi, a ne nacije. Zbog svojih uvjerenja došao je i u sukob s ocem koji je isključiv i koji ne pristaje da mu sin rezonira drukčije", opisuje dalje Ćaćić. Matijević je zaljubljen u djevojku svoga najboljeg prijatelja, čovjeka koji je poginuo, uspomena na pokojnog prijatelja priječi mu realizirati tu ljubav.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE.

"I sa svim tim mora živjeti. Na psihijatriji napokon oslobađa demone koje je dvadesetak godina držao u sebi, a tim oslobođenjem dopusti i ljubavi da uđe u njegov život. Napokon", kazuje Ćaćić.

Govoreći o radu na ulozi, komentira: "Zahtjevno je bilo prikazati čovjeka koji boluje od PTSP-a, a izbjeći stereotipe. Pogledao sam mnogo intervjua i razgovarao s ljudima koji se nose s tom teškom dijagnozom. Imali smo i divnog suradnika u stručnoj osobi, psihijatra koji radi upravo s tim ljudima. Josip je i osoba koja puno čita, jako percipira svijet oko sebe, izrezuje isječke iz novina i prati princip širenja zla i ne može vjerovati da iz svih užasa koje smo proživjeli mi nikako da izvučemo pouku i ne ponavljamo iste greške."

Razgovor smo vodili mailom.

"Upravo dok vam pišem ove odgovore, završavam obilazak muzeja i koncentracijskog logora Auschwitz - Birkenau i malo je reći da se osjećam kao Josip Matijević. ‘Oni koji se ne sjećaju povijesti, osuđeni su na to da je ponove‘, jedan je od citata koji sam upravo ovdje pročitao. Mi u predstavi ne prozivamo nikoga, nego se bavimo upravo ovim pitanjem."

Što je prvo pomislio kad je pročitao roman Ivane Šojat?

"Pomislio sam da je Ivana Šojat napisala sjajan roman, s bogato ispisanim unutarnjim životima svih karaktera, pomislio sam da bi to bila izvrsna podloga i za seriju i za film. Maja Gregl i Ivana Klaić napravile su odličnu dramatizaciju s obzirom na opširnost tema i lica u komadu. I da, dirnulo me na prvu."

Tijekom rada na predstavi, kaže, prva reakcija koju je čekao bila je ona autorice romana: "Rekla mi je negdje već na pola procesa kako me gleda svaki dan i vidi da postajem Josip Matijević, a ona ga je napisala. To mi je u tom trenutku bio motiv da nastavim dalje, iako je bilo izazovno i u stvari teško kopati kako po kolektivnim, tako i osobnim traumama u potrazi za autentičnošću. Ali, bilo je mnogo situacija u kojima smo se smijali iako se bavimo ozbiljnim temama. Prije svega zahvaljujući duhovitosti i redatelja Mesarića i mojih kolega predvođenih Duškom Modrinićem i mojom suprugom, Mateom Grabić Ćaćić."

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:44