MINI TEATAR

Ivica Buljan postavio je ‘Anđele u Americi‘: ‘Drama Tonyja Kushnera pokazala je zastrašujuću sliku...‘

Ivica Buljan je u Mini teatru u Ljubljani postavio slavnu dramu Tonyja Kushnera ”Anđeli u Americi”

 Tony Soprano/
U peterosatnoj predstavi u Ljubljani, prvi put na slovenskom, glumi i Nina Violić. Predstava će u Zagrebu gostovati na jesen

Nova predstava Ivice Buljana petosatna je inscenacija slavne drame Tonyja Kushnera "Anđeli u Americi" u ljubljanskom Mini teatru. U predstavi koja je svoju premijeru imala 3. svibnja glume Robert Waltl, Timon Šturbej, Saša Pavlin Stošić, Domen Valič, Nejc Cijan Garlatti, Petja Labović, Barbara Vidovič i Nina Violić koja se pojavljuje u više uloga - Hannah, rabina, Henryja i Ethel Rosenberg - i kojoj je ovo prva uloga u Sloveniji.

image

Nina Violić (na slici lijevo) u predstavi tumači nekoliko uloga

Tony Soprano/

Drama Tonyja Kushnera "Anđeli u Americi", koja je podnaslovljena kao "gay fantazija o nacionalnim temama" i sastoji se od dva dijela, "Približavanja tisućljeću" i "Perestrojke", prvi se put pojavila na kazališnim pozornicama ranih 90-ih (1991. i 1992., prvo u San Franciscu, godinu kasnije u Londonu i godinu kasnije u New Yorku) i odmah se nametnula kao najreprezentativnija, a po mnogima i najbolja američka kazališna predstava posljednjih desetljeća. Takvu su reputaciju potvrdile i brojne produkcije u europskim kazalištima. "Anđeli su izrazito gay drama, u njoj dominiraju likovi homoseksualaca i njihovi problemi su problemi homoseksualaca - ali samo na prvi pogled, kao što je i AIDS samo na prvi pogled bolest od koje uglavnom boluju homoseksualci i narkomani", piše u popratnom tekstu o drami slovenska dramaturginja Diana Koloini.

image

Predstava "Anđeli u Americi" traje pet sati s pauzom

Tony Soprano/

"‘Anđele u Americi‘ otkrio sam početkom devedesetih, mislim da je bila 1993. u Parizu. Već su bili umrli Bernard-Marie Koltès, Hervé Guibert i Cyril Collard. Lagarce umire 1995. U Francuskoj su ti teški gubici bili individualni, žalilo se zbog nestanka velikih karijera koje su ugašene u svojim blistavim počecima. Drama Tonyja Kushnera pokazala je zastrašujuću sliku s druge strane Atlantika. Ne nestaju samo posvećeni, tamo se umire masovno. U toj newyorškoj apokalipsi umrle su stotine tisuća, a do danas je od AIDS-a u svijetu umrlo više od četrdeset milijuna ljudi. U New Yorku je pokošena umjetnička scena, ali je doslovno umirala i publika. Kushnerov komad radio se tada posvuda. Kod nas gotovo odmah u Rijeci, a početkom dvijetisućitih u Beogradu. Onda je napravljena HBO-ova serija. Nakon prvog velikog vala zanimanja, posljednjih godina tekst je opet postavljen u najvećim kazalištima, od Burgtheatera do Rezidenza, Comédie-Française. U Ljubljani i Zagrebu nikad. Tamo gdje sam imao podjelu, uprave nisu bile zainteresirane, a tamo gdje sam mogao postavljati što želim, nije bilo prave podjele. I tako sam, na sreću, predstavu režirao u svojem Mini teatru, na najmanjoj sceni u gradu, ali onoj koja ima svoj čitaći salon, ulicu i dobre susjede", nekoliko je dana nakon premijere na svojem profilu na Facebooku lijepo objasnio Ivica Buljan, koji je nedavno, za gostovanja u New Yorku, zahvaljujući Mirku Iliću dobio priliku i upoznati Tonyja Kushnera.

image

"Anđeli u Americi"

Tony Soprano/

Zloglasnog odvjetnika Roya Cohna, prikrivenog homoseksualca koji skriva da umire od AIDS-a, a kojeg je u seriji iz 2003. godine koju je režirao Mike Nichols tumačio Al Pacino, u slovenskoj predstavi igra Robert Waltl. Predstava bi u Zagrebu trebala gostovati ove jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:50