PRAIZVEDBA U KEREMPUHU

'JA OD JUTRA NISAM STAO' U PETAK Obrtanje muško-ženskih odnosa, ali i propitivanje društva u kojem živimo

U satiričkom kazalištu Kerempuh u petak će biti praizvedena predstava “Ja od jutra nisam stao”, nastala po istoimenom tekstu dramatičarke Une Vizek.

Ona je za taj tekst dobila nagradu Marin Držić za 2017. godinu, a ovo mu je prva izvedba na sceni. Riječ je o komadu koji govori o rodnoj problematici, ali tako da se muške i ženske rodne uloge obrću na duhoviti i apsurdan način.

Vječna tema

U predstavi glume Jerko Marčić, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Hrvoje Kečkeš, Linda Begonja i Ornela Vištica. Režiju potpisuje Nana Šojlev, dramaturginja je Dora Delbianco, dok je kostime i izgled scene osmislila Valentina Crnković.

- Predstava načelno govori o vječnoj temi muško ženskih odnosa i propituje ih u suvremenom društvu. U njoj se stvara jedna neobična, još uvijek apsurdna verzija svijeta: živi se u matrijarhatu. Priča počinje muškim dolaskom na jedno kartanje, koji je neka verzija ženskog “babinjaka”, na kojem se oni šale na račun svojeg položaja u društvu - otkriva redateljica Nana Šojlev.

Riječ je o apsurdnoj situaciji, zbog čega je ova predstava tek djelomično komedija, no zapravo ona i propituje društvo u kojem živimo. U ovoj predstavi nije riječ samo o zamjeni rodnih uloga, već se postavljaju i brojna pitanja o rodnim ulogama. Vodstvu kazališta je tekst bio jako zanimljiv, pa je odlučeno da se postavi na scenu, tako da je Šojlev, kaže nam, u priču ušla nakon što je odluka o odabiru drame već donesena. No, premda ga ona nije birala, itekako je zadovoljna što je baš njega postavila na scenu.

- Mislim da je ovaj komad dobar za izvođenje u ovom trenutku jer govori o procesima u društvu koji traju - dolazi do promjena, emancipaciji, promjeni komunikacije među spolovima, ali i izlasku na ulice, čemu smo nedavno svjedočili... Kerempuh je satiričko kazalište, ono o temama progovara na svoj specifičan način. Sam kraj ove predstave upućuje na aktualni trenutak, no ne smijem odati ništa više kako gledateljima ne bih pokvarila predstavu - pojašnjava Nana Šojlev.

Rad na pjevanju

Na predstavi se radilo dva mjeseca, a trajat će oko sat i pol. Rad na komadu bio je jako zabavan, dodaje, a glumci s kojima je surađivala zaista su je oduševili.

- Bilo je dosta smijeha, a zabavno je bio i proces rada na pjevanju. Ne pjeva se puno, ali će publika ipak moći čuti kako glumci pjevaju. Divan je to ansambl i bilo mi je prekrasno raditi s njima - kaže Nana Šojlev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:09