KVADRATURA

Jadranka Đokić priprema predstavu u kojoj igra s trinaest glumica

Ivan Posavec

 Ivan Posavec/
Nakon što je odigrala naslovnu ulogu u "Pustolovu pred vratima", kreće s probama na tekst Lucy Kirkwood

Glumica zagrebačkog HNK Jadranka Đokić nedavno je imala premijeru Pustolova pred vratima, drame Milana Begovića u kojoj igra glavnu ulogu. "Zahtjevan je to komad, meditacija žene kojoj je jedini izlaz iz neostvarenosti put prema unutra", kaže. Brzo će i novi projekt.

"Uskoro kreću probe s redateljicom Marinom Pejnović na tekst engleske spisateljice Lucy Kirkwood, također u HNK. Događa se 1759. u vrijeme očekivanja Halleyeva kometa i sasvim je ženski. Igra 14 žena, Ksenija Marinković, Alma Prica, Olga Pakalović, Ana Begić, Iva Mihalić, Jelena Perčin, Iva Jerković, Dora Lipovčan, Lana Barić, Barbara Vicković, Lana Meniga, Mirta Zečević, Ivana Boban i ja. Vrlo su rijetki takvi komadi i baš se veselim, ženska verzija Dvanaest gnjevnih ljudi. Premijera je u aprilu."

Ljetos je Jadranka u rodnoj Puli radila eksperimentalni film "Sluga" s Matijom Debeljuhom i komad "Majka i dijete" norveškog nobelovca Jon Fossea, koji će igrati u ZeKaemu 6. i 7. veljače. Uz nju igra Puležan Ugo Korani, predstavu je režirao Matija Ferlin.

S predstavom "Pluća" Teatra Exit često gostuje, no igra je i u Zagrebu 27. siječnja. Tri dana ranije gostuje i u Rijeci 24. siječnja, ali s predstavom "Sorry" Bobe Jelčića, zagrebačkog HNK, a zatim s istom predstavom u veljači gostuju i u Liegeu. Iako je prije puno radila televizijske serije, s tim je gotovo stala. Od novih sadržaja radila je Ho ho ho hotel s Borkom Perićem, emisiji za najmlađe koja se prikazuje u jutarnjem programu HRT-a. Radim kako me vodi instinkt" kaže Jadranka. "Ne prihvaćam sve ponude koje stižu jer cijenim svoje a i tuđe vrijeme." Pred generalnu probu i premijeru "Pustolova" imala je tri dana pauze bez probe, a nakon premijere sljedeću izvedbu tek nakon deset dana. Veliki su to i naporni skokovi. "Salto mortale svaki put. Pokušavam naći prostor rekuperacije, a to danas ispada luksuz. Ili radiš ili ne radiš. Za glumca jest najvažnije njegovo postojanje na sceni, ali jednako je važno vrijeme u kojem hrani svoju nutrinu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:39