NAGLA OSTAVKA

Jasen Boko: ‘Novi intendant HNK Split suradnike vrijeđa da su lijeni i omalovažava. Morao sam dati ostavku‘

Jasen Boko
 

 Paun Paunovic/Cropix
Vicko Bilandžić: ‘Ne želim komentirati navode Jasena Boke‘

"Evo, jednom sam i ja realizirao novogodišnju odluku. Dao sam otkaz u HNK Split i od danas sam opet u slobodnjačkim vodama ovih par godina do penzije", obznanio je putem objave na svome Facebook profilu drugi dan nove godine Jasen Boko, koji se u profesionalnoj karijeri ostvario kao dramaturg, novinar, urednik rubrike Kultura te književni i kazališni kritičar.

Razlog? "Potpuno neslaganje s radnim metodama i načinom komuniciranja novog intendanta", naveo je Boko te, prije no što je objavu završio blagdanskom čestitkom, zaključio: "Radno okruženje ima smisla dok je ugodno i vodi nečemu kreativnom, ako nema toga, radije ću biti sam sebi šef. I da, tako je dobar osjećaj imati mogućnost izbora".

"Iskreno, nadao sam se da ovim potezom okrećem novu stranicu i da se neću morati vraćati u prošlost, ali razumijem da neke odluke i izjave traže dodatno objašnjenje", osvrnuo se Boko uvodno na objavu na društvenoj mreži te svoju odluku za Jutarnji list detaljnije elaborirao:

"Ukratko, omalovažavanje i čak izravno vrijeđanje suradnika od strane intendanta nije radno okruženje u kojem želim raditi. Nisam jedini koji se s tim posljednjih 6 mjeseci susreće u HNK Split, ali za razliku od najvećeg broja zaposlenih ja imam pravo na izbor, odnosno, mogu dopustiti „luksuz“ da dam otkaz, ni tri godine pred penziju. Ne želim raditi u sredini u kojoj je intendant uvjeren da jedino on radi i zna raditi, a da je velika većina ljudi u tom kazalištu nesposobna i lijena. Kao da kazališta nije bilo prije njega i kao da on dugo u tom kazalištu nije bio zaposlen kao glumac. Nažalost, pokazalo se da nije puno u tom razdoblju naučio. Kako mi se ne da tužakati se preko sindikata ili radničkog vijeća i tražiti neka elementarna prava za sebe i druge, odlučio sam se za otkaz. Da bi se sad pokazalo da je jedna objava na Facebooku o otkazu pokrenula lavinu, jer to što se posljednjih 6 mjeseci događa u kazalištu u Splitu se već javno priča, a sad je netko i progovorio. Možda to odgovorne natjera da se zapituje što se to točno događa u HNK Split".

Je li prije odluke o otkazu svoje nezadovoljstvo iznio intendantu Vicku Bilandžiću te pokušao iskomunicirali potrebu za promjenom ili je odluka o odlasku bila momentalna, također smo ga pitali.

"Pa uglavnom smo posljednjih mjeseci pričali samo o tom odnosu njega ne samo prema meni nego i drugima u kazalištu, i nije bilo teško zaključiti da je i on, kao i ja, jako zadovoljan mojom odlukom, jer se riješio „nesposobnog i lijenog“ zaposlenika, a da ništa, osim biti nepristojan, nije morao napraviti. Najavio mi je i kako već ima „sposobniju i mlađu osobu“ za moje mjesto pa mi je drago da je moj otkaz donio obostrano zadovoljstvo. Po prvi put sam u svom radnom životu i s opravdanim razlogom otvorio bolovanje na nekoliko tjedana i odlučio završiti svoju karijeru u splitskom HNK nakon iskorištenog godišnjeg odmora s Novom Godinom, jer na ovakav odnos ne pristajem. I tako sam u nekoliko mjeseci od nagrađivanog radnika, za vrijeme prethodnog intendanta, najednom postao nesposoban i neradnik, a prilično sam siguran da se nisam promijenio", odgovorio je Boko.

Projekata mu, tvrdi, ne nedostaje; nedostajalo je ponekad vremena za njihovu realizaciju.

"Dobio sam odmah i ponudu za novi posao, neki očito misle da sam i dalje sposoban raditi svoj posao, ali tek sam dva dana „slobodan“ pa ću se malo „posložiti“ prije nego nešto odlučim. Posla imam: nova (putopisna) knjiga, sedamnaesta po redu je u finalnoj fazi i bit će na policama do ljeta, za mjesec-dva u Profilu izlazi i drugo, dopunjeno izdanje uspješnice „Na Putu svile“, a imam već dogovorenu slikovnicu za istog izdavača. Pri kraju sam odabira predstava za Međunarodni festival malih scena gdje sam selektor i producent, Povjerenstvo za nagradu za novi dramski tekst Marin Držić, u kojem sam i ove godine, počelo je s radom, a već imam dogovoreno vođenje zasad pet tura za Hrvatski klub putnika", nabrojio je Boko te zaključio: "Kako vidite našao sam sebi dovoljno poslova da mi i bez kazališta može biti zabavno i radno".

Komentar na Bokinu ostavku te objavu na Facebook profilu zatražili smo i od prozvanog intendanta Bilandžića, no on Bokine izjave nije htio komentirati. Bivšem suradniku samo je zaželio "sve najbolje u daljnjem radu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:08