FESTIVAL GLUMCA U SLAVONIJI

Jedini svjetski festival posvećen glumcima ove godine slavi 25. rođendan

Festival glumca počinje 11. svibnja izvedbom predstave 'Ćiro' Tarika Filipovića u Iloku
 Goran Mehkek / CROPIX

Festival glumaca ove godine održat će se 25. put i to u Iloku, Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima. Jedini svjetski festival koji je posve posvećen glumcima, kažu organizatori, ove je godine pripremio posebnu proslavu.

Najveća novost je što su odlučili uvesti novu nagradu. Nosit će ime Zvonimira Torjanca, a dodjeljivat će se najboljoj mladoj glumici koja nije starija od 28 godina.

- Kod nas su glumci sve: i izbornici programa, i članovi žirija, naše nagrade nose imena glumaca, a svake godine festival ima novog domaćina ili domaćicu, koja se uvijek bira isključivo iz redova struke. Željeli smo da se istakne koliko su oni važni za svaku predstavu - kaže Perica Martinović, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, koje organizira festival.

On ove godine počinje 11. svibnja, kada će u Slovačkom domu u Iloku Tarik Filipović izvesti predstavu “Ćiro”. Narednih dana će se u pet gradova igrati 20 kazališnih predstava koje su na repertoaru kazališta diljem naše zemlje. Njih je odabrala ovogodišnja izbornica Nada Abrus, koja je pogledala čak 57 predstava, od kojih je 35 njih stvoreno po tekstovima domaćih autora. Ona je tako na program ovogodišnjeg festivala uvrstila “Teslu anonimusa”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Revizora”, “Dvoje”, “Zaboravi Hollywood”, “Dobrog čovjeka Bažuleka”... Tu su i tri predstave za djecu i mlade: “Plava boja snijega” zagrebačkog kazališta Žar ptica, “Zašuti” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka i “Kaštanka”, koja je nastala u koprodukciji kazališta iz Virovitice i Zadra.

Dobra atmosfera

- Publika će imati priliku vidjeti sve ono što zapravo gledatelji u jednom gradu ne vide. Recimo, publika iz Zagreba, koja može vidjeti najviše toga, ipak ne može u svojem gradu pogledati predstavu iz, recimo, Dubrovnika, Šibenika, Splita, Zadra... To je omogućeno ljudima na istoku Slavonije, koji inače ne mogu svaki dan samo tako otići u kazalište - dodaje Martinović.

Kaže kako je teško izdvojiti što joj je na Festivalu najdraže: činjenica da je posvećen glumcima, koji dolaze u velikom broju i rado se odazivaju pozivu, dobra atmosfera ili svi oni koji dolaze pogledati predstave i svake godine s nestrpljenjem očekuju početak festivala.

- Gledatelji su, moram to istaknuti, zaista za poželjeti. Vole glumce i kazališnu umjetnost, i to jako, no ne može ih se prevariti lošom predstavom. To je na neki način publika koja je odrasla na programu našeg festivala, na što smo jako ponosni. Svi oni koji su odrasli s nama zavoljeli su kazališta, predstave, književnost... - ističe Martinović.

Popratni program

Osim predstava, u danima trajanja festivala održat će se i bogati popratni program. Tako je u planu i poetsko-glazbena večer “Glumci pjesnici”, u kojoj, među ostalima, sudjeluju Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa. Ove godine organizira se i “Susret akademija”, na koji dolaze i studenti s umjetničkih akademija iz Osijeka i Splita, te Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba. Tu je i retrospektivna izložba fotografija Dražena Bote “25 godina Festivala glumca”, koja će se moći razgledati na nekoliko lokacija. Festival završava 20. svibnja, kada će se dodijeliti nagrade najboljim glumcima i predstavama. Tog će dana biti održano i Glumačko sijelo, tradicionalno druženje glumaca na kojem oni razmjenjuju priče, kušaju lokalnu hranu i komentiraju predstave koje se igraju u kazalištima. Oni koje žiri proglasi najboljima uvijek u svojim biografijama najradije ističu upravo nagradu Festivala glumaca, kaže Martinović.

- Svima je naš festival mio i važan. Znaju da im nagrade dodjeljuju kolege glumci, uvijek veoma stručni. Tu je, naravno, i atmosfera cijelog festivala, predivna gostoljubivost naših domaćina Slavonaca, koji nas uvijek oduševe - dodaje Martinović.

Cijela je priča počela davne 1994. godine, kada su glumci iz svih dijelova zemlje odlučili pružiti podršku Slavoniji, koja je tada bila u ratu. Prve predstave igrane su u Vinkovcima i Županji, na malim scenama, jer nije bilo prostora, pa su uglavnom to bile monodrame i komorne drame. S vremenom su se, zahvaljujući baš ovom festivalu, stvari promijenile.

- Bez obzira na to što su to sada uređene pozornice, uglavnom je ipak riječ o manjim scenama od onih na koje su glumci navikli. No, oni se bez problema prilagode prostoru u koji dolaze. Fokus je, na kraju krajeva, na glumačkom dostignuću, ničem drugom. Puno glumaca dolaze i kad nemaju predstavu koju izvode, tako da je zapravo riječ o okupljanju kazalištaraca iz svih dijelova zemlje - dodaje Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:26