"Mnogo vike nizašto"

Jedno od najizvođenijih Shakespeareovih djela uskoro premijerno u Kazalištu Komedija

”Mnogo vike nizašto”

 Komedija/Ines Novković
Premijera nove predstave u režiji Krešimira Dolenčića u Kazalištu Komedija bit će 17. studenoga 2022. godine

Premijera nove predstave u Kazalištu Komedija, Shakespeareove komedije "Mnogo vike nizašto", bit će 17. studenoga 2022. Prevoditelj je Andy Jelčić, a autorski tim, osim redatelja Krešimira Dolenčića, čine još dramaturginja Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Martina Ptičar, skladatelj Ivan Josip Skender, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a za scenski pokret zadužen je Dejan Jakovljević.

Veliki glumački ansambl čine Zlatko Ožbolt, Filip Juričić, Željko Duvnjak, Ognjen Milovanović, Fabijan Pavao Medvešek, Davor Svedružić, Nera Stipičević, Adam Končić, Igor Mešin, Goran Malus, Saša Buneta, Ivona Kundert, Dajana Čuljak, Marija Jerneić, Ana Magud, Adnan Prohić i Božidar Peričić.

Na idiličnom posjedu pod toplim suncem juga odmara se aragonska vojska nakon pobjede u ratu između dva zavađena brata. Braća su se naizgled pomirila i obojica su gosti sicilijanskog namjesnika, a kako je rat završio - vrijeme je za ljubav. Međutim, kako to često kod Shakespearea ili u životu biva, i ljubavne igre mogu postati bojno polje. Dva mlada para dobro će se namučiti dok njihova srca ne shvate da su suđena jedno drugome, a to neće biti u tišini ili samoći. Ovaj komad ima mnogo vike za sve i nizašto.

"Mnogo vike nizašto" jedan je od najizvođenijih Shakespeareovih tekstova i uvijek je, prema broju inscenacija u nekoj godini, među prvih deset od ukupno 38 njegovih komada. Praizveden je 1598./99., a prvi put tiskan već 1600. U dvorskim kronikama 1612./13. postoji bilješka da je "Mnogo vike nizašto" izvedena dva puta. To znači da je od praizvedbe ta komedija još u svoje vrijeme bila hit i najvjerojatnije neprekinuto igrala 13 godina, već tada zauzimajući visoko mjesto na ljestvici Shakespeareovih djela. Popularnost teksta počiva na kvalitetama koje svaka dobra komedija ima - lepršavosti zapleta, blagoj iščašenosti karaktera, nedosljednostima u radnji i sretnom kraju, ali ispod lakih nota zabavne partiture miriše na manipulaciju, cinizam i ironiju.

Takvi tekstovi trebaju dobre glumce pa je zato i "Mnogo vike nizašto" izvanredna platforma za izvedbene i koncepcijske bravure koje publiku ostavljaju bez daha već nekoliko stoljeća. U prilog tome govori i činjenica da je ekranizacija ovog komada u režiji Kennetha Branagha iz 1993. zaradila tada vrtoglavih 43 milijuna dolara.

Izvrsnost glumačkog ansambla Komedije uz redatelja Krešimira Dolenčića jamči da će i nas u publici inteligentno zabaviti ova Shakespeareova eskapistička, frivolna dokolica. Ta zabavna priča tek na drugi ili treći pogled u sebi otkriva opasne krivine, predrasude i površnost, a to nas i danas može stajati života. Ili zasluženog sretnog kraja, makar u kazalištu. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:31