Kvadratura

Judita Franković Brdar: Zvijezda nezavisne kazališne scene u pandemiji radi više nego ikad

Judita Franković Brdar do kraja godine bi trebala snimiti i dva igrana filma.
 Ivan Posavec
U Rijeci glumi u "Čeličnim magnolijama" a uskoro bi je trebali u zagrebačkom Teatru&td gledati u "Mjesec dana na selu"

Otkad se pojavila na sceni, primjer je kako se može uspjeti izvan utabanih glumačkih puteva - bez završene Akademije, ponikla s nezavisne kazališne scene, prepoznata od brojnih filmskih redatelja… Tim više veseli činjenica da je Judita Franković Brdar, kao hard core slobodnjak, ovo pandemijsko razdoblje provela gotovo zaposlenija nego ikad.

"Bilo je teških mjeseci, ali, s druge strane, ne mogu se previše žaliti jer zaista imam puno posla", kaže Judita koja ovog mjeseca ima čak dvije premijere. U zagrebačkom Teatru &td gledat ćemo je kao Nataliju Petrovnu u "Mjesec dana na selu" I. S. Turgenjeva. Predstavu, koja premijeru ima 26. svibnja, stvara jaka ekipa - Pravdan Vlahović radi pokret, Elvis Bošnjak je dramaturg, a redateljica je Anastasija Jankovska, ruska Splićanka.

Uloga Natalije Petrovne - udane žena kojoj je dosadno i koja novu vatru u životu traži u novim ljudima, na pogrešnim mjestima - jedna je od onih uloga u kojima glumice pokazuju svoju zrelost. "Redateljica kaže da je tako, pa rekoh hajde da ispitam tu zrelost", s malim, ironičnim odmakom komentira Judita koju se može gledati i u Riječkom HNK Ivana pl. Zajca u "Čeličnim magnolijama", i to u ulozi koju je u filmu snimljenom po tom dramskom komadu Roberta Harlinga tumačila Dolly Parton.

"Neću lagati, zahtjevno je i izazovno raditi istovremeno dvije predstave, ali riječ je o dva sjajna i potpuno različita komada, a ta različitost u poslu i procesu najviše me intrigira i pokreće", kaže Franković Brdar koja priprema uloge i u nekoliko filmskih projekata. Glumit će tako u filmu "Punim plućima" Radislava Jovanova Gonza i "Svetoj obitelji" Vlatke Vorkapić. "Ako sve bude u redu, ovi će se filmovi realizirati ove godine, a dva slovenska filma me čekaju iduće", kaže ova doista vrlo zaposlena glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:21