SAŠA BROZ

KADROVSKE PROMJENE U KAZALIŠTIMA Titova unuka u igri za Gavellino kormilo

Zagreb, 020312.Kafic Velvet.Sasa Broz, kazalisna redateljica u kaficu Velvet u Dezmanovom prolazu razgovara s novinarkom Nadom Mirkovic.Na slici: Sasa Broz - kazalisna redateljica.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX
Tko su kandidati za nasljednike Dubravke Vrgoč u ZeKaeM-u, Anočića u Trešnji, Stazića u Gavelli...

Ljeto se približava, a ništa još od najavljenih kadrovskih promjena u zagrebačkim teatrima. Darko Stazić i dalje je ravnatelj Dramskog kazališta Gavella, a još prije nekoliko mjeseci objavio je zaposlenicima da je smijenjen. I dalje se ne zna tko će naslijediti Dubravku Vrgoč u Zagrebačkom kazalištu mladih niti Sašu Anočića u Trešnji, važnom dječjem teatru. Ne zna se ni što će biti s Komedijom, tko će nju preuzeti.

Otpor zaposlenika

Evo što je novo, a o čemu smo razgovarali s nekoliko pouzdanih sugovornika, prije svega bliskih gradonačelniku Milanu Bandiću, bez čijega blagoslova ravnatelj neće postati nitko.

Kao što smo ovo proljeće već pisali, Darka Stazića u Gavelli trebao bi zamijeniti Boris Svrtan, glumac i profesor na ADU i praktički donedavno član Gavellina ansambla. No veliki otpor javio se među zaposlenicima Gavelle. Nevezano uz to, odnedavno je u igri za Gavellino kormilo i redateljica Saša Broz, na čijoj su strani inteligencija i nesklonost sukobima.

Više izvora tvrdi i da Snježana Abramović, uspješna koreografkinja, više nije jedina izgledna kandidatkinja za nasljednicu Dubravke Vrgoč u ZKM-u. Naime, i ovdje je u igri Saša Broz, a stanovitu potporu uživa i ZKM-ova prvakinja Urša Raukar. Sve izglede nije izgubila niti Senka Bulić, glumica i nekadašnja voditeljica goričkog doma kulture što ga je bila pokušala, dosta uspješno, pretvoriti u avangardni teatar.

Borba za Trešnju

Za Trešnju su se prijavila tri kandidata, Ivica Šimić, suvlasnik privatnog kazališta Mala scena, Višnja Babić, glumica zaposlena u tom teatru od 1986. i poznati književnik Hrvoje Hitrec. Favorit je Ivica Šimić, koji sa suvlasnicom Male scene Vitomirom Lončar trenutačno uživa veliku potporu Grada. Toliku da je Tedi Lušetić, iz Gradskog ureda za kulturu, ovih dana uputio mail svim ravnateljima gradskih teatara u kojima im nalaže da na svaku premijeru moraju pozvati i Vitomiru Lončar (i Šimića dakle). Dopis je bizaran i bez pravnog učinka, ali ilustrira potporu koju par uživa u strukturama. No protiv Šimićeva dolaska bune se zaposlenici Trešnje, toliko da su spremni i na javne manifestacije nezadovoljstva. Otpor prema Svrtanu u Gavelli slabašan je u usporedbi s otporom kojim u Trešnji iščekuju eventualno Šimićevo ustoličenje.

Potvrda Frljića

Kad je, pak, posrijedi izvanzagrebačka scena, novosti je malo. Ne zna se još tko će naslijediti maestra Tončija Bilića u splitskom HNK, a sigurno je da će ministrica kulture, vjerojatno do kraja mjeseca, potvrditi Olivera Frljića za ravnatelja riječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Također, izvjesno je da ministričin pomoćnik Vladimir Stojsavljević više ne figurira kao mogući novi ravnatelj varaždinskog HNK. Naime, član je HNS-a, HNS je u Varaždinu na vlasti, ali veze su negdje popucale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:49