KAZALIŠTE KOMEDIJA

Kako je na Kaptolu 9 Isus Krist zamijenio operu "Jesus Christ Superstar"

 Damjan Tadić/Cropix
Kazalište Komedija se obnovilo pa u istoj kući umjetnici Komedije igraju, a franjevci nedjeljom drže mise

Kazalište Komedija, koje je obnovljeno nakon stradanja u potresu i od 2. listopada opet radi, odnedavno živi zajedno sa svojim gazdama, franjevcima, u čijem je vlasništvu zgrada pozornice, a kojima su samostan i crkva na Kaptolu jako stradali u potresu i nisu dosad popravljeni; toranj crkve Sv. Franje je pun napuklina, a samostan je statički nesiguran.

Zbog štete franjevci s Kaptola nedjeljom, kada glumci, pjevači, plesači i svirači ne rade, slave euharistiju na pozornici teatra.

Zanimljiva je, ako ne i providonosna, činjenica da je kazalište Komedija nekada bilo franjevački prostor, pa se sada braća ponovo vraćaju u njega, komentirao je fra Milan Krišto za Hrvatski katolički radio, a prenijela je Hrvatska katolička mreža.

- Zgradu su braća franjevci i gradili početkom 20. stoljeća zbog potreba pastorala. Nakon Drugoga svjetskog rata zgrada je nacionalizirana, kako je to već bilo sa svim drugim sadržajima Crkve, isto tako su postupili prema nama. Zgrada je građena kao stambeni prostor, provincijalat i tajništvo, ali je sagrađena i dvorana za tadašnja scenska skazanja, kako se to običavalo prije Drugoga svjetskog rata. Tako da, istina je, ovo je zaista prvo misno slavlje uopće u ovim prostorijama - istaknuo je fra Milan nakon prve mise koja je bila baš za svetkovinu Sv. Franje Asiškog.

image
Damjan Tadić/Cropix

Sv. Franjo Asiški skupljao je oko sebe ptice, a na Kaptolu skuplja i - umjetnike.

Naime, fratrima i umjetnicima iz Komedije u studenome dolazi i Dramsko kazalište Gavella - koje je stradalo u potresu, a nije još obnovljeno i ne može igrati na svojoj pozornici.

- Neka! Mi smo dobri domaćini. Pružili smo ruku kolegama koji nemaju gdje igrati, a i franjevcima, gazdama - smije se sopranistica Sandra Bagarić, dodajući da su u Komediji prije svega sretni što se kazalište obnovilo i što radi.

Suživot je takav da nitko na nikoga ne utječe, kaže njezin kolega Đani Stipaničev koji deset godina pjeva naslovnu ulogu u rock operi "Jesus Christ Super Star".

- Sve nas je ujedinio Jesus, dok "Jesus" na pozornici trenutno ne igra zbog prevelikog broja izvođača i epidemioloških predostrožnosti. Franjevci su tu samo nedjeljom, drukčije ne bi išlo, jedino da prije glumačkih proba zornicu organiziraju - rekao je Stipaničev.

Zbog poteškoća sa sustavom grijanja, neke su predstave u listopadu u kazalištu Komedija otkazane, među njima i "Tulum u samostanu". U studenom, točnije 29. studenoga, dobri domaćin Komedija slavi 70. rođendan s prigodnom gala večeri.

Kazališta, da podsjetimo, za Covida već drugi mjesec rade, po vrlo strogim epidemiološkim mjerama, mjeri se temperatura, dezinficira se, ostavlja se broj telefona, ne smije se bez maski ući, niti masku skinuti, nema pauze, razmaci su i više od dva metra za publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:51