FINALISTI ZLATNOG STUDIJA

‘Karamazovi‘, ‘Tena‘ i Mnogo vike nizašto‘: Tri kazališna hita gledalo je 11,5 tisuća ljudi

Najbolje predstave nominirane za Zlatni Studio

 Promo/Cropix
Frljićeva predstava nagrađena je na festivalu MESS, ‘Tena‘ na Festivalu slavonskih kazališta, a ‘Mnogo vike‘ igra odnedavno

Ove godine žiri je u finale Zlatnog Studija odabrao estetski vrlo različite predstave, ali svaku iznimnu na svoj način. Tu je autorsko čitanje "Braće Karamazovi" F. M. Dostojevskog, koproducentska "Tena, kronika raspada jedne ljepote", novo čitanje klasika u duhu slavonskog weltschmerza, te "Mnogo vike nizašto", razigrani Shakespeare koji najviše od svih predstava komunicira sa širokom publikom.

Tri predstave finalistice vidjelo je dosad 11.543 ljudi na njihovim matičnim pozornicama i na gostovanjima.

Za finaliste u svim kategorijama Zlatnog Studija možete glasati OVDJE

Redatelj Krešimir Dolenčić u predstavi "Mnogo vike nizašto" u GK Komedija ne daje publici predaha do sretne završnice, a inače težak tekst odlično je prilagođen i skraćen. Većini glumaca iz ansambla predstave ovo je bio je bio prvi susret s tom Shakespeareovom komedijom. Osim dvojici.

Naime, Igor Mešin, koji je u ovoj inscenaciji igra svećenika, u varaždinskom kazalištu 1993. igrao je Benedetta u kajkavskom prijevodu Tomislava Lipljina i u režiji Vladimira Gerića. Međutim, tog kajkavskog Benedetta u vrlo uspjeloj studentskoj produkciji igrao je i Fabijan Pavao Medvešek, koji se u toj istoj ulozi, samo u štokavskom standardu, pronašao na daskama Komedije. Tijekom prvog dijela rada na predstavi oba glumca tvrdila su da im neprekidno naviru iste replike - samo na kajkavskom.

image

Mnogo vikne nizašto

Ines Novkovic/

Oliver Frljić u "Braći Karamazovima" ZeKaeM-a pokazao se kao vrhunski redatelj i pripovjedač.

"Braća Karamazovi", odnosno predstava podnaslova "Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu" i "Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način", aktualniji su nego ikad. Premijere su izvedene trećega i četvrtog dana ruskoga napada na Ukrajinu, a ZKM se susretao s upitima hoće li zbog rata u Ukrajini skidati Dostojevskog kao ruskog pisca s repertoara.

"Dobro kazalište bori se protiv trivijalnosti. Predstave "Braća Karamazovi", koje su i prema Dostojevskom tjeskobno i aktualno zaokupljene Rusijom, ali duboko antiratne i antitotalitarne, koincidirale su s ruskom agresijom prema Ukrajini i citiranjem Putinova govora kojeg je ruski predsjednik izrekao na početku tog rata. Vrlo snažno, neotklonjivo iskustvo zbilje za gledatelje u dvorani Zagrebačkog kazališta mladih. I odjednom neke smiješne stvari nisu više bile smiješne", rekli su nam iz ZeKaeM-a. Zanimljivost ovog projekta je i u tome što se sastoji od dviju predstava, a publika može odabrati hoće li odgledati samo jednu ili, pak, obje dan za danom.

image

Braća Karamazovi

Ranko Suvar/Cropix

"Braća Karamazovi" otvorila su 62. međunarodni kazališni festival MESS u Sarajevu. MESS je dodijelio Zlatni lovorov vijenac za najboljeg redatelja Oliveru Frljiću. Gostovali su i na Gavellinim večerima.

Klasik hrvatske književnosti, iz pera, kako ga nazivaju, jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača, "Tena" je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti.

Predstava "Tena, kronika raspada jedne ljepote" nastala je suradnjom koproducenata: GDK "Gavella", GK "Joza Ivakić" Vinkovci, Ludens teatra, Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Gradskog kazališta Požega, a prva je premijera odigrana u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" u Vinkovcima krajem prošle godine. Zanimljivost je da nekoliko glumaca igra po nekoliko uloga, a ima čak i jedna ženska uloga koju igra muškarac.

image

Tena, kronika raspada jedne ljepote

Promo

Na Festivalu slavonskih kazališta "Slavonski KaFe" nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi "Tena - kronika raspada jedne ljepote".

TENA, KRONIKA RASPADA JEDNE LJEPOTE

  • 16 puta odigrana od premijere
  • 22. prosinca 2021. do 1. 1. 2023.
  • 3000 gledatelja ju je pogledalo
  • Predstavu je imala priliku gledati publika u Vinkovcima, Požegi, Bjelovaru, Zagrebu, Koprivnici, Đakovu, Splitu, Slatini i Sisku, a dogovoreno je i gostovanje u Beču.
  • 10 glumaca igra u predstavi

MNOGO VIKE NIZAŠTO

  • 8 puta predstava je igrala od 17. studenog 2022. do 1. 1. 2023.
  • 3175 gledatelja dosad ju je pogledalo
  • 17 glumaca igra u predstavi
  • 235 metara tkanine utrošeno je u predstavi, 115 metara na muške i 120 metara na ženske kostime

BRAĆA KARAMAZOVI

  • 52 puta igrali su prvi i drugi dio predstave od 26. veljače 2022. do 1.1.2023.?
  • 5368 gledatelja dosad ju je pogledalo
  • Predstava je otvorila 62. međunarodni kazališni festival MESS u Sarajevu. MESS je dodijelio Zlatni lovorov vijenac za najboljeg redatelja Oliveru Frljiću. Gostovali su i na Gavellinim večerima
  • 15 glumaca igra u predstavi
  • 10 metara tkanine je utrošeno
image

Zlatni Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:22