PREBAČENO NA SEZONU 2020./21.

KAZALIŠTE GAVELLA PORIČE POLITIČKI PRITISAK 'Hotel Zagorje' skinut s repertoara zbog 'manjka sredstava'

Književnica Ivana Bodrožić, autorica romana 'Hotel Zagorje'
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

ZAGREB - Kazališno vijeće Gradskog dramskog kazališta Gavelle priopćilo je u četvrtak da je predstava "Hotel Zagorje" skinuta s repertoara sezone 2018./19. i prolongirana na sezonu 2020./21. zbog smanjenih sredstava financiranja u ovoj godini te kako bi se boljim financijskim tretmanom u budućnosti osigurao dignitet čitavog projekta, a ne zbog političkih pritisaka.

Kazališno vijeće Gavelle priopćilo je da je na sjednici 15. lipnja 2018. donijelo odluku da se "Hotel Zagorje", predviđen za realizaciju u sezoni 2018./19. prolongira za sezonu 2020./21., imajući na umu da su sredstva za realizaciju programa GDK Gavelle ove i protekle godine umanjena.

"Kazališno vijeće smatra da osjetljivost i dostojanstvo teme kojom se roman 'Hotel Zagorje' bavi zaslužuje financijski tretman, ako ne jednak, onda i veći od uobičajenog, nikako smanjen, nikako minimalan", ističe Vijeće u priopćenju, odgovarajući na medijske prozivke koje je takva odluka izazvala.

Predstavu su trebale postavljati redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić prema romanu Ivane Bodrožić o traumatičnom iskustvu male prognanice iz Vukovara, a odluka o njezinu skidanju s repertoara 'kazališta u Frankopanskoj' izazvala je burnu medijsku polemiku o mogućim pritiscima zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i nove pročelnice Ane Lederer.

Kazališno vijeće u priopćenju odbija bilo kakve medijske konstrukcije s ciljem politizacije i trivijalizacije te ranjive teme, ističući kako pri donošenju odluke, koju su članovi Vijeća podržali jednoglasno, nije bilo nikakvih političkih pritisaka, sugestija ili naredbi od strane Gradskog ureda za kulturu ili bilo koje druge institucije.

Kazališno vijeće nadalje napominje da je - nasuprot medijskoj spekulaciji da je predstavi "Hotel Zagorje" onemogućen njen kazališni život - na istoj sjednici inzistiralo da se taj naslov zadrži na repertoaru GDK Gavelle, te da se u sezoni 2020./21. predstavi osigura maksimalna financijska potpora, čime Kazališno vijeće preuzima odgovornost da zaštiti dignitet ne samo projekta "Hotel Zagorje" i svih njegovih sudionika, već i dignitet i značaj teme Vukovara.

U priopćenju se nadalje podsjeća da prolongiranje predstava u repertoaru zbog financijskih i drugih opravdanih razloga nije presedan u kazališnoj praksi, navodeći kao primjer predstavu "Stela, poplava", koja također nije skinuta s repertoara, već prolongirana za sljedeću sezonu, što je objašnjeno dinamikom izgradnje nove dvorane GDK Gavelle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:52