DOBILI CRVENU I ŽUTU OZNAKU

KAZALIŠTE GAVELLA ZBOG POTRESA DO DALJNJEGA ZATVORENO 'Ako tramvaj zatrese pri prolasku Frankopanskom, moglo bi nekome nešto pasti na glavu na sceni'

 DK Gavella
 

Nakon zagrebačkog kazališta Komedija, i kazalište u Frankopanskoj se zbog šteta od potresa pozdravlja s publikom koju ne može pustiti u gledalište ni po mogućim budućim Covid mjerama.

Dramsko kazalište Gavella mjesec dana nakon potresa u Zagrebu dobilo je oznaku crveno za upravne prostorije i ocjenu žuto za pozornicu i gledalište.

Statičari su u Frankopansku ušli tek u petak 24. travnja kasno poslijepodne, unatoč tome što su nakon prvog potresa dimnjak i dio krova susjedne Hotelijersko-turističke škole pali na zgradu fundusa kostima, pa su u brzinskoj akciji ravnatelj Dražen Ferenčina i Bad Blue Boysi na oštećeni dio stavili baletni pod da privremeno prekriju rupu, a isti je i danas na krovištu.

- Činilo se da je, osim krova fundusa, naoko sve u redu, a jučer smo saznali da baš i nije. Upravna zgrada dobila je oznaku crveno jer postoji opasnost da se zid susjedne srednje škole sruši na nas. Zgradu pozornice statičari su četiri sata proučavali i dali joj oznaku žuto, upotrebljivo uz popravak.

Nadstroplje je problematično, ima pukotinu. Ako tramvaj zatrese pri prolasku Frankopanskom ulicom, moglo bi nekome nešto pasti na glavu na sceni. U teatru je još nekoliko problematičnih pukotina, kao što je potporni stup u podrumu koji se sumnjivo nakosio - rekao nam je ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina.

Procjeni stanja nije kraj, statičari će u Gavellu ponovno doći kako bi obavili još jedan, detaljniji pregled.

- Onda ide izračun troška sanacije, s tim da susjedna škola, čiji nam zid prijeti, još nije sanirana i ima oznaku žuto. Kad je riječ o drugoj sceni, koja je u izgradnji, njezino gradilište nije dobilo neke posebne opaske statičara. Zbog gradnje druge scene ne možemo već dulje vrijeme ući na glavni ulaz, a sada ne možemo ući ni na službeni ulaz preko dvorišta pored Hotelijerske škole, budući da tamo vise cigle. U kazalište ulazimo preko stražnje livade i terase kućnog birca - otkrio je Dražen Ferenčina.

Gavella je, dakle, drugo kazalište u Zagrebu nakon Komedije koje sutra, sve i da mjere popuste, ne može pustiti publiku unutra. Komedija, kao i Gavella, za upravnu zgradu ima oznaku crveno. Na Kaptolu zgrada gledališta ima sve više napuknutu vanjsku fasadu, razvaljena dva stubišta, napuknute zidove te, iako bez negativne ocjene, zbog unutarnjeg popriličnog nereda publici ne može dozvoliti ulazak. Komedija, inače, u ovom času nema ni ravnatelja.

Do daljnjega, jedina "scena" na kojoj Komedija i Gavella igraju je, nažalost, www.jutarnji.hr i naš online besplatni kazališni festival. Dramsko kazalište Gavella je od 20. ožujka na našem festivalu s više uspješnica i njihova predstava "Umišljeni bolesnik" vodi po broju pregleda, ima ih preko 10.000. Kazalište Komedija je jučer u 21 sat na www.jutarnji.hr prvi put izvela "Bljesak zlatnog zuba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:03