JESUS CHRIST SUPERSTAR

Kazalište Komedija gostuje na međunarodnom kazališnom festivalu Dokořán u Brnu

Proba rock opere Jesus Christ Superstar u kazalištu Komedija, 2019.
Na fotografiji: redatelj Damir Lončar

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Bit će to treće veliko gostovanje ove rock opere u posljednjih mjesec dana, nakon gostovanja u Rijeci i Pečuhu

Rock-opera Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar u produkciji Kazališta Komedija u ovoj je inscenaciji premijerno izvedena u ožujku 2019. Dirigent je maestro Dinko Appelt, a redatelj Damir Lončar. Scenografiju i dizajn svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, koreografiju Leo Mujić, a dizajn zvuka Igor Pauk.

U Brnu će nastupiti u glavnim ulogama nastupiti Filip Hozjak (Jesus), Fabijan Pavao Medvešek (Judas), Vanda Winter (Mary Magdalene), Igor Drvenkar (Pilate), Adalbert Turner (Caiaphas), Dražen Bratulić (King Herod), Jan Kovačić (Annas), Dino Antonić (Peter), Vjekoslav Vostrel (Simon). Sudjeluju balet, zbor te orkestar Kazališta Komedija.

Suvremeni Broadway ili londonski West End gotovo su nezamislivi bez potpisa dva umjetnička genijalca – skladatelja Andrewa Lloyda Webbera, koji potpisuje brojne uspješne mjuzikle kao što su Evita, Mačke, Fantom u operi, Bulevar sumraka i Zviždanje niz vjetar te tekstopisca Tima Ricea, poznatog po djelima kao što su Evita, Šah, Disneyevim Ljepotica i zvijer (koja je trenutno također na Komedijinu repertoaru) i Kralj lavova.

Njihov Jesus Christ Superstar jedno je od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela, koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta i vidjelo ga je više od pet milijuna ljudi. Premijerna izvedba zabilježena je davne 1971. na brodvejskoj pozornici, a sljedeće godine započelo je osam godina dugo putovanje na West Endu. Riječ je o najdugovječnijem mjuziklu svih vremena, a sjajni izvođači, suvremeni dizajn i očaravajuća koreografija, čine ovu energičnu i emotivnu produkciju toliko nezaboravnom.

Ova Komedijina produkcija zacijelo može stati uz bok najboljih svjetskih produkcija, što je pokazala publika na nedavnim gostovanjima u Rijeci i Pečuhu na 10. kazališnoj Olimpijadi, gdje su ansambl i svi sudionici nagrađeni višeminutnim ovacijama.

Gostovanje predstave Jesus Christ Superstar u produkciji Kazališta Komedija u gradskom kazalištu u Brnu, u Republici Češkoj predstavlja ne samo veliku čast, (jer se radi o pozivu na međunarodni festival) nego je i nastavak kontinuirane suradnje s ovim iznimno važnim europskim kazalištem.

Prije nekoliko godina gost iz Brna, renomirani redatelj Stanislav Slovak režirao je u Komediji vrlo uspješnu predstavu Zaljubljeni Shakespeare, nakon čega Kazalište Komedija njeguje iznimno dobre odnose sa Gradskim kazalištem u Brnu (Mĕstské divadlo Brno). Kako je to kazalište također specijalizirano za glazbene žanrove, operetu i mjuzikl, suradnja naših dvaju kazališta je prirodna i obostrano inspirativna. Budući da kolege iz Brna dobro poznaju rad ansambla Kazališta Komedija uslijedio je poziv na ovaj prestižni međunarodni festival koji se u njihovom kazalištu održava u lipnju ove godine. Riječ je o festivalu pod nazivom Dokořán, posvećenom upravo susretu glazbe i kazališta.

Od 9. do 13. lipnja 2022. šest domaćih i dvije inozemne kazališne skupine okupit će se na festivalu glazbenog kazališta Dokořán u Brnu, a publika će moći birati između bogatog programa koji se sastoji od različitih glazbenih i plesnih predstava ili koncerata. Uz nekoliko praških kazališta koja će izvesti domaće i strane mjuzikle, nastupit će i kazališta iz Plzena i Pardubica. Od inozemne produkcije, uz Komediju, nastupit će i kazalište iz njemačkog Ingolstadta koje će izvesti mjuzikl Frankensteinova nevjesta njemačkih autora. Publika će u pet dana održavanja ovog prestižnog festivala vidjeti ukupno jedanaest programa.

Ovo gostovanje samo je jedna stepenica u suradnji s gradskim kazalištem iz Brna, s kojim planiraju suradnju i na drugim projektima u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:41