Ljeto na Brijunima

Kazalište Ulysses u Sarajevu priprema novu hit predstavu prema Shakespearu

Rade Šerbedžija na probi Othella

 Kazalište Ulysses/Dženat Dreković
"Othella" režira ukrajinska redateljica Oksana Dmitriieva, a naslovnu ulogu tumači sarajevski glumac Ermin Bravo

U Sarajevu su počele probe za ovogodišnju premijeru Kazališta Ulysses, Shakespearov "Othello", koji će biti postavljen u suradnji sa ukrajinskim umjetnicima i Sarajevskim ratnim teatrom SARTR. Premijera će biti na tvrđavi Minor na Malom Brijunu 22. srpnja, a nakon Ulyssesove dvadeset i treće sezone predstava će se igrati u Sarajevu, Zagrebu i drugim gradovima.

"Posebno mi je drago što u ovakvoj teškoj situaciji u Ukrajini imamo prilike raditi ovu predstavu, kao dokaz da i u teškim, ratnim vremenima ima mjesta za umjetnost i umjetnike. Hrvatska i Kazalište Uysses su nam širom otvorili vrata", kaže redateljica Oksana Dmitrieva. Osim nje kreativni tim uključuje scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu. Dramaturginja predstave je Nejra Babić, a suradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

image

Ekipa predstave "Othello"

Kazalište Ulysses/Dženat Dreković

Naslovnu ulogu tumači Ermin Bravo, glumac koji se prije nekoliko sezona pridružio ansamblu Ulyssesa ulogom Hemona u predstavi "Antigona – 2000 godina kasnije".

U ostalim ulogama nastupaju Ana Marija Brđanović (Desdemona), Alban Ukaj (Jago), Davor Sabo (Casio), Jasenko Pašić (Rodrigo), Maja Salkić (Emilija), Snežana Bogičević (Bjanka), te Adnan Kreso, Mehmed Porča i Mak Čengić.

"Važnost suradnje sa ukrajinskim umjetnicima i Sarajevskim ratnim teatrom SARTR ogleda se u činjenici da je to kazalište nastalo i opstalo u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu. SARTR, kao teatar osnovan je u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji. Čuva ne samo uspomenu na taj period već i danas nastoji snažno afirmirati univerzalne vrijednosti, bogatstvo različitosti, svetost mira, aktivizam, internacionalizaciju, suosjećanje prema svim onima koji trpe nepravde širom svijeta", kaže ravnatelj Ulyssesa Duško Ljuština.

Glumac Ermin Bravo istiće pak kako su sarajevski glumci osjetili potrebu i odgovornost pokazati i umjetnicima i ljudima iz Ukrajine kako nisu sami. "Ljudi Sarajeva pamte koliko je to u vrijeme rata i njima to bilo važno. Ovaj projekat veći je od same predstave, naročito jer je ‘Othello‘ komad koji govori o ratnicima koji se vraćaju iz rata i o načinu na koji se oni snalaze u mirnodopskim uslovima".

Projektni tim će se početkom srpnja preseliti na Brijune, gdje će se održati završne pripreme za sezonu. Do sada su realizirane radionice s glumcima, dogovorena je izrada scenografije i kostimografije, koje će igrati važnu ulogu u predstavi, a koristit će se lutkarski elementi iz ukrajinske kazališne tradicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:54