SMRT LEGENDE

Kolege glumci se opraštaju od Nadarevića, mnogima je teško: ‘Bio je čudo od čovjeka i od glumca‘

Emir Hadžihafizbegović, Antun Vrdoljak, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Rade Šerbedžija
 Cropix
‘Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe‘, napisao je Emir Hadžihafizbegović

Nakon vijesti o smrti legendarnog glumca Mustafe Nadarevića, stižu prve reakcije ožalošćenih kolega i prijatelja.

- Zbogom dragi moj Muice, napisao je glumac Moamer Kasumović na svom Facebooku.

Od glumca se oprostio i bosanskohercegovački redatelj Dino Mustafić.

- Otišao je jedan od najvećih glumaca sa južnoslavenskog kulturnog prostora. Njegov filmski i kazališni opus je impresivan. Bio je posebno emotivno i umjetnički vezan za Bosnu u kojoj je volio snimati, režirati i učiti svoje mlađe kolege. Bio je beskrajno drag i dobar čovjek, rekao je Mustafić za Radiosarajevo.ba.

Vijest o smrti Mustafe Nadarevića potvrdio je na svom Facebooku i glumac Emir Hadžihafizbegović, inače dugogodišnji kolega i prijatelj Nadarevića.

- Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego Mustafa Nadarević. Prije skoro 40 godina radili smo prvi put u filmu "Otac na službenom putu" Emira Kusturice. Kasnije ćemo raditi još nekoliko filmova. Svakako je film Pjera Žalice "Kod amidže Idriza" najznačajniji poslije "Oca". Radili smo u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kakva je to glumačka veličina bila... Radili smo 12 godina kultnu seriju "Lud zbunjen normalan" i roman se može napisati sa tog seta koji je trajao toliko godina. Osobni trijumf talenta, Mujica je doživio u svom matičnom teatru HNK u Zagrebu. Njegovi "Glembajevi", "Cyrano de Bergerac", "Gogoljevi" i "Čehovljevi junaci" bili su vrh, golemi vrh glumačkog posla. O Bože, kako mi je teško. Mujo moj dragi, falit ćeš mi beskrajno. Falit ćeš i svima onima koji su te poštovali i voljeli. Molim Uzvišenog Gospodara svih svjetova da ti podari lijepi Džennet i tim Džennetom vječno hodio. Odavno sam te zaključao u srce i ključ bacio jer mi nikad više nije trebao. Putuj dobri čovječe, Mustafa Nadareviću i odmori se braco moj, napisao je Hadžihafizbegović na Facebooku.

Tuguju i drugi kolege Mustafe Nadarevića.

- Mustafa je bio veliki glumac, za kojim su ostali brojni tragovi koji to pokazuju. Teško mi je i nemam vam što više reći, teško je kada ti odu najbliži, rekao je za Jutarnji Antun Vrdoljak.

- U Šangaju sam od početka rujna i ovom ste me viješću strašno ražalostili. Nisam Mujicu vidjela skoro godinu dana, s obzirom na to da sam često vani. Pretužno. Bez obzira što sam daleko, uvijek mi je bio svjetla točka koju bih sretala u gradu. Ostavio je veliku prazninu. Nisu to još godine u kojima je trebao otići, trebao je još poživjeti. Obožavala sam ga jer je bio iskren i s njim je čovjek uvijek znao na čemu je. Kao kolega i kao glumac bio je veliki profesionalac i nisi se smio s njim na sceni niti pojaviti ako se nisi dobro pripremio. Bio je na jedan način najveći kod nas. Takvih, nažalost, više nema ili ih je sve manje, poručila je kazališna glumica Suzana Nikolić.

- U šoku sam. Bio je predivan kolega i predivan čovjek, uvijek spreman za razgovor i pomoći mladim kolegama glumcima. Pamtim ga kao izuzetno duhovitog i vedrog. Ukratko, jedan od najboljih hrvatskih glumaca, kakav teško da će se ponoviti. Znala sam da je bio bolestan, ali nikad ne očekuješ da tako velik čovjek ode. Neka mu je laka zemlja, rekla je glumica Nina Erak.

Na smrt kolege osvrnula se i glumica Nataša Janjić.

- Mustafu Nadarevića pamtit ću najprije kao profesora na Akademiji. Ali i kao Leonea kojeg je igrao. Bio je nježan, volio je mlade ljude, imao iskustvene savjete. Gajili smo simpatije jedno prema drugome, bio je duhovit čovjek i takvog ću ga uvijek pamtiti. Mi glumci ne gledamo na godine, svi smo kao generacija, zajedno u igri stvaranja. Doista mi je jako žao. Ostala sam mu dužna rakiju, prije nekoliko sam ga godina bila srela dok sam sjedila s prijateljicom. Počastio nas je, bila je to lijepa gesta, pa sam mu rekla da iduću plaćam ja. Sad ću mu, čini se, ostati dužna rakiju, rekla je Janjić.

Jutarnjem se javio i Rade Šerbedžija.

- Teško mi je išta reći. Prije deset dana sam razgovarao s njim, često sam ga zvao, čuli smo se telefonom otkad je bolestan. Uvijek je bio veseo, smijao se, stalno je govorio: "Čuvaj se", kao da njemu nije ništa. Bio je vedar, divan čovjek. Bio je kum mog Danila. Bili smo cimeri kad smo bili mladi, zajedno smo stanovali na prvoj i drugoj godini Akademije. Dijelili smo sve i svašta. Ne znam što bih uopće rekao, neobjektivan sam. Jako sam ga volio, kao i svi. I on je volio ljude. Bio je stvarno čudo i od čovjeka i od glumca. Tako poseban glumac, rekao je Šerbedžija.

Od Nadarevića se oprostila i njegova dugogodišnja prijateljica, glumica Mirjana Karanović, koja je za portal Nova.rs rekla da će ga dugo pamtiti kao dobrog glumca i dobrog čovjeka.

- Ja sam sa Mujicom radila “Oca na službenom putu”, i te suradnje se sjećam i dan danas, iako je to bilo davno, ali u međuvremenu smo se dosta viđali. Kad god je bilo nekih predstava, premijera… Ja sam dugo znala da je bolestan. On je kao glumac poseban, zaista poseban, i zaista veliki … I dugo ćemo ga pamtiti po svemu što je uradio. Bio je dobar čovjek, to je ono što je isto važno, pored toga što je bio dobar glumac, rekla je Karanović za Nova.rs.

- Mnogo glumaca je u posljednje vrijeme otišlo, tuga je to. Tužno je kada neki veliki ljudi odlaze… Laka im zemlja, zaključila je.

Podsjetimo, Nadarević je danas preminuo u Zagrebu nakon duge borbe s teškom bolešću, karcinomom pluća. Imao je 77 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:18