Premijera ‘Ludnice za tenorima‘

Komediograf kod kojeg su glumili Alec Baldwin i Joan Collins u kazalištu na Kaptolu

ludnica s tenorima promo

U Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija 9. travnja u 19.30 sati održat će se premijera komedije Kena Ludwiga 'Ludnica s tenorima' (Comedy of Tenors), u režiji Nine Kleflin, koja je ujedno i prevela djelo te ga adaptirala.

U predstavi glume Damir Lončar, Filip Juričić, Ronald Žlabur, Jasna Palić Picukarić, Nina Kaić Madić, Filip Hozjak i Dea Presečki. Autorski tim uz redateljicu čine scenograf Osman Arslanagić, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin te autor glazbe Dinko Appelt.

Komedija "Posudi mi tenor "(koja je premijerno izvedena u Komediji i 2010. godine, u režiji Marka Jurage) osvojila je dvije nagrade Tony, a Washington Post ju je prozvao "jednom od klasika komedije dvadesetog stoljeća".

"Ludnica s tenorima", kako najavljuje Komedija, američki je kazališni hit iz pera poznatog komediografa Kena Ludwiga. Autor je napisao brojne komedije koje su mu donijele slavu na Broadwayu i West Endu, a posebno se proslavio farsom "Posudi mi tenora" (Lend me a Tenor) koja prethodi "Ludnici s tenorima".

Kao veliki znalac kazališta, glazbe i opere Ken Ludwig napisao je zabavan komad o umjetnicima, sa svim njihovim manama i vrlinama, vedru i lepršavu komediju ispunjenu najpoznatijim tenorskim napjevima.

Radnja se odvija u pariškom hotelu 1936. godine. Tri slavna tenora pripremaju koncert desetljeća, ali sve pođe po krivu. Glavna zvijezda, čuveni Tito Merelli, želi odustati od koncerta, producenti šize, tenori, zbog međusobnih zavrzlama, svađa i krivih pretpostavki, jedan po jedan odustaju od nastupa.

Srećom tu je tenor – amater, hotelski poslužitelj Beppo, sličan slavnom Merelliju, pa ga pokušaju podmetnuti za lažnog Merellija. Tu je i mladi tenor koji je zaručnik Merellijeve kćeri (iako on misli da je zapravo ljubavnik njegove žene), a da se sve dodatno zakomplicira u radnju se uvlači i jedna bivša ljubavnica, Ukrajinka.

Komedija najavljuje kako priprema kazališni komad poslije kojeg se osjećamo dobro, koji poetizira umjetnost, ali i ljubav kao veliku iscjeliteljsku silu. Kako je riječ o tenorima koji se pripremaju za koncert, predstava obiluje poznatim songovima, pa se može reći da je kombinacija glazbenog i dramskog žanra.

"Ken Ludwig je autor koji znalački vodi svaku fabulativnu nit, svaku zabunu čini u isti čas i mogućom i apsurdnom, koji se virtuozno poigrava atmosferom gradeći zaplet na dobro odmjerenoj sinergiji komedije i melodrame. U okrutnom i nemilosrdnom svijetu koji huči oko nas takve su komedije više nego potrebne, a iluzija da će se naša trka kroz životne prepreke sigurno sretno okončati potrebna je svakom od nas", rekla je u povodu premijere redateljica Nina Kleflin.

Ken Ludwig broji šest predstava na Broadwayu i sedam na londonskom West Endu, a mnoga njegova djela postala su standardni dio američkog repertoara. U njegovim su predstavama glumili Alec Baldwin, Carol Burnett, Tony Shaloub, Joan Collins, Hal Holbrook i mnogi drugi. Njegovih 28 predstava i mjuzikala izvedeno je u više od 30 zemalja na više od 20 jezika, dok se svake večeri tijekom cijele godine održavaju produkcije diljem Sjedinjenih Američkih Država. Ken Ludwig osvojio je i nagradu Edgar za najbolje kriminalističko djelo godine, dvije nagrade Laurence Olivier, dvije nagrade Helen Hayes i nagradu Edwin Forrest za doprinos američkom kazalištu.

"Crazy for You" izvodio se na Broadwayu pet godina i osvojio je nagrade Tony i Olivier za najbolji mjuzikl.

Njegova scenska verzija "Ubojstva u Orient Expressu" napisana je na izričit zahtjev nasljednika Agathe Cristie, a njegovo najnovije dramsko djelo "Dear Jack, Dear Louise" osvojilo je nagradu Charles MacArthur za najbolje novo dramsko djelo 2020. godine te će se izvoditi na Broadwayu. Njegova knjiga "How to Teach Your Children Shakespeare" u izdanju Penguin Random House osvojila je Falstaffovu godišnju nagradu za najbolju knjigu o Shakespeareu, a njegovi eseji objavljivani su u Yale Reviewu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:59