PREDSTAVA

Kultno ‘Vježbanje života‘ u novoj verziji u prvom planu ima ženske likove

 Dražen Šokčević
U novoj verziji nastupaju, među ostalima, Neva Rošić, Mira Furlan, Olivera Baljak, Elis Lovrić, Zrinka Kolak Fabijan, Tanja Smoje...

Nakon što je koronakriza spriječila premijeru predviđenu u ožujku, predstava “Vježbanje života - drugi put” riječkog HNK Ivana pl. Zajca ipak dolazi na pozornicu, i to, zbog mjera socijalnog distanciranja u kazalištu, s dvije premijere, u srijedu i četvrtak 24. i 25. lipnja.


Predstava, koju po slavljenom riječkom romanu Nedjeljka Fabrija režira intendant HNK Marin Blažević, dio je programskog pravca “Doba moći” projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Za razliku od kultnog “Vježbanja života” od prije tri desetljeća, Blažević, kako je najavljeno, stavlja naglasak na zapostavljenu žensku perspektivu, sa ženskim likovima i njihovim sudbinama u prvom planu.


U novoj verziji nastupaju, među ostalima, Neva Rošić, Mira Furlan, Olivera Baljak, Elis Lovrić, Zrinka Kolak Fabijan, Tanja Smoje, Jelena Lopatić i druge, dok dramaturgiju potpisuju Lucija Klarić, Maja Ležaić i Nikolina Rafaj. “Vježbanje života” Gašparovića i Para bila je predstava koja je potaknula propitivanje riječkog identiteta i bacila svjetlo na manje poznate dijelove riječke povijesti.


“Vježbanje života – drugi put” je, kako je istaknuto, u povremenom dijalogu s predstavom “Vježbanje života” Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića i Georgija Para, a u novoj verziji se koriste i tekstovi glumica, dijelovi autobiografije Mire Furlan i tekstovi iz romana “Leica format” Daše Drndić koja će se, kako je najavio Blažević, pojaviti i kao lik.


Premijernim izvedbama, koje su na rasporedu u 20 sati, prethodit će u 19.30 “Karneval političara” u kojem su zastupljeni i Miroslav Krleža i Benito Mussolini i D’Annunzio i Josip Broz Tito te slavni riječki gradonačelnici iz prošlosti, uz bok sa Slavkom Linićem (glumi ga Nikola Nedić) i Vojkom Obersnelom, kojeg će utjeloviti Mario Jovev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:10