Kazalište Ulysses

Lenka Udovički: ‘Ionescov Nosorog, rijetko igran u Hrvatskoj, ima duboke veze s ovim trenutkom‘

Predstavljanje nove sezone kazališta Ulysses u kazalištu Vidra
 
 Ronald Gorsic/Cropix
Bogati program na Brijunima, rečeno je na tiskovnoj konferenciji, započinje 16. srpnja koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora


Bogati program na Brijunima započinje 16. srpnja koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora, a od novih predstava Kazalište Ulysses za ovo ljeto sprema dramu "Nosorog" Eugènea Ionesca, najavljeno je u utorak na predstavljanju nove 21. sezone tog teatra u zagrebačkom kazalištu Vidra.


Kako je istaknuo producent Ulyssesa Duško Ljuština novost je ovogodišnje sezone posebni ciklus u izvedbi regionalne unije teatara RUTA Grupa Triglav, svojevrsni minifestival u okviru festivala. On uključuje Shakespearevog „Kralja Leara“ u režiji Lenke Udovički (Kazalište Ulysses) 10. i 11. kolovoza, koji ga otvara, slijede Don Quijote prema motivima Cervantesa u režiji Andrasa Urbana (Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis) 17. kolovoza, „Iskoristi i odbaci me“ u režiji Gregora Grudena (Mestno gledališče iz Ljubljane)“ 19. kolovoza, „Pozorište za početnike“ Vedrana Fajkovića u režiji Admira Glamočaka (Kamerni teatar 55 iz Sarajeva) 21. kolovoza, „Hipnozu jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića čiju režiju potpisuje Dimče Nikolovski (Dramsko kazalište Skoplje) 23. kolovoza te „Ružni, prljavi, zli“ Slobodana Obradovića prema motivima Ettorea Scole i u režiji Lenke Udovički 25. kolovoza.
„Trajemo 21 godinu i možemo reći da smo jako zadovoljni s onim što se događa oko našeg teatra. Ono što je najvažnije, postali smo prepoznatljivi teatar ne samo u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije nego i van granica, u nekoj našoj misiji da postanemo internacionalni teatar. A ako uspijemo zainteresirati dovoljno partnera u ovoj državi, ljude koji kreiraju kulturu u Hrvatskoj, imamo sve uvjete da postanemo relevantan, internacionalni festival, “, kazao je glumac Rade Šerbedžija, osnivač kazališta Ulysses.
Redateljica i umjetnička voditeljica Ulyssesa Lenka Udovički govoreći o premijernom naslovu ove sezone Ionescovu „Nosorogu“ rekla je kako je riječ o rijetko igranom tekstu u Hrvatskoj, koji ima vrlo duboke veze sa svime što smo živjeli u ovome trenutku, a opet je duhovit zanimljiv, zabavan i apsurdan.


Na programu su i tri autorska projekta na Velikom Brijunu: predstava „Lulu“ Staše Zurovca (28. srpnja), „Zemlja vukova“ Tonke Mršić i Gale Nikolić (16. kolovoza) i „Bakice“ Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj (20. kolovoza).
Urban & 4 održat će koncert 17. srpnja na Tvrđavi Minor, a od predstava koje je brijunska publika već imala priliku gledati proteklih godina igrat će se „Moj obračun s njima“ Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije (18. srpnja), „Tko se boji Virginije Woolf“ (22. 23. i 24. srpnja) te „Glumac… je glumac… je glumac“ i „Lijevo desno glumac“ Zijah A. Sokolovića (20. srpnja i 2. kolovoza). Beogradsko dramsko pozorište gostuje s predstavom „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ 27. i 28. kolovoza na Tvrđavi Minor. Brijunsko ljeto Kazališta Ulysses završava 29. kolovoza koncertom Vlatka Stefanovskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:34