VILIM MATULA

‘Lijepo je bilo vidjeti mlade ljude iz svih krajeva svijeta na dočeku Nove u Zagrebu. Kad smo počeli raditi predstavu, nije bilo ekscesa‘

Lawrence Kiiru i Vilim Matula

 Marko Ercegović
Predstavu "BLACK/WHITE IS MY COLOR" osmislili su Lawrence Kiiru i Vilim Matula, koji u njoj i glume. Premijera je u petak, 12. siječnja u 20 sati u HKD Napredak

Predstavu "BLACK/WHITE IS MY COLOR" osmislili su Lawrence Kiiru i Vilim Matula, koji u njoj i glume, a nastala je prema motivima drame "Crnci" francuskog pisca Jeana Geneta te progovara o rasizmu, kolonijalizmu, identitetu, predrasudama i stereotipima. Premijera će se održati u petak, 12. siječnja 2024. u 20 sati u HKD NAPREDAK - Napretkov kulturni centar, u Bogovićevoj 1, 1 kat (Zagreb).

Redatelj i glumac Lawrence Kiiru, rođen u Keniji i diplomirao režiju na ADU u Zagrebu, i glumac Vilim Matula, poznat po svojim angažiranim ulogama i aktivizmu, ujedinili su svoje kreativne umove i stvorili predstavu koja propituje kakvu to crno-bijelu realnost živimo u Europi danas. Predstava je aktualna i provokativna - bavi se temama koje su prisutne u medijima i javnosti, kao što su migracije, diskriminacija, nasilje i solidarnost.

image

Vilim Matula i Lawrence Kiiru

Marko Ercegović

- Mislim da su važniji naši sveukupni odnosi prema osobama druge boje kože. Vili Matula divno je i uporno nagovarao da zajedno nešto radimo i tako je odluka pala na Genetov tekst ‘Crnci‘, koji progovara o tome - rekao je Lawrence Kiiru.

- Kad smo počeli raditi predstavu, još nije bilo ovakvih ekscesa… Jako je lijepo vidjeti mlade ljude iz svih krajeva svijeta na dočeku Nove godine na glavnom Trgu ovdje u Zagrebu i ljude koji nam omogućuju da se privreda Grada obnavlja, koji rade na obnovama zgrada oštećenih od potresa… Žalosno je što smo svjedočili i neugodnim komentarima na fotografije s proslave i dočeka 2024. godine u Zagrebu. Mi već godinu dana radimo na tekstu koji se sad pokazao vrlo aktualnim - dodaje Vilim Matula.

"Crnci", drama francuskog pisca Jeana Geneta, prvi put izvedena je 1959. u Parizu. Inspirirana je ubojstvom crnog aktivista Patricea Lumumbe u Kongu 1961. godine, a prikazuje skupinu crnih glumaca koji izvode ritualno suđenje i pogubljenje bijelog čovjeka, predstavljajući ga kao kolonijalnog suverena, misionara, trgovca robljem i istraživača. Drama je kritika rasizma, imperijalizma i zapadne civilizacije, a koristi se elementima apsurda, metafore, ironije i groteske.

image

Vilim Matula i Lawrence Kiiru

Marko Ercegović

Genet je želio da dramu izvode isključivo crni glumci kako bi naglasio njihovu ulogu žrtava i pobunjenika protiv bijele dominacije. Drama je također istraživala teme identiteta, maskiranja, seksualnosti i nasilja, koje su bile prisutne u većini Genetovih djela. "Crnci" su jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih Genetovih drama, izazvala je različite reakcije publike i kritike, od oduševljenja do zgražanja.

Lawrence Kiiru kazališni je, filmski i televizijski redatelj rođen u Keniji. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je predstave u raznim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i brojne filmove te dokumentarce za HTV i druge televizije. Njegova najpoznatija kazališna djela su "Piaf", "S ljubavlju", "Janis", "Euridika" i "Vjetar Kimbunga". Također je pisao scenarije i adaptirao drame za radio.

image

Vilim Matula i Lawrence Kiiru

Marko Ercegović

Vilim Matula hrvatski je glumac, redatelj, aktivist i političar. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1985. godine. Glumio je u brojnim kazališnim, filmskim i televizijskim projektima, među kojima su "S.P.U.K.", "Infection", "100 minuta slave", "Schindlerova lista" te "Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi". Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad, uključujući Marul, Nagradu hrvatskog glumišta i Zlatnu arenu.

Predstava "BLACK/WHITE IS MY COLOR" izvodit će se i 11. siječnja (četvrtak) te 13. siječnja (subota) u 20 sati u istom prostoru (HKD NAPREDAK - Napretkov kulturni centar). Broj mjesta je ograničen pa svoje karte rezervirajte na vrijeme na broj 01/4813 - 156.

image

Lawrence Kiiru i Vilim Matula

Marko Ercegović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:57