Kvadratura

Linda Begonja: Zabljesnula je kao Grušenjka u Frljićevoj režiji "Braće Karamazovi"

Linda Begonja

 Ivan Posavec
Inače članicu ansambla zagrebačkog Kerempuha, sada gledamo i u Zagrebačkom kazalištu mladih

Poznata kazališna, filmska i TV glumica, članica ansambla Kazališta Kerempuh, Linda Begonja, opet je oduševila zagrebačku publiku nastupivši u hit predstavi Zagrebačkog kazališta mladih "Braća Karamazovi".

Klasik svjetske književnosti oživio je jedan od naših najpoznatijih i najkontroverznijih redatelja Oliver Frljić, a Begonja je u ovom osebujnom diptihu zabljesnula kao Grušenjka. Iako je umjetnički relativno nevažno, medijski je zanimljivo da je baš Frljić dugogodišnji partner Linde Begonje, a čini se kako je ovog puta ova "kućna" suradnja stvorila nešto vrlo dobro, o čemu s neskrivenim simpatijama govore brojni kazališni kritičari.

Linda Begonja, nominirana je ranije ove godine za najprestižniju medijsku nagradu u Hrvatskoj, Zlatni Studio, za najbolju žensku ulogu - Frosine u predstavi "Škrtac". Otkrila nam je tada tajnu svoje glume i popularnosti.

Nekad se to zove prepoznavanje, možda originalnosti, vještine u promišljanju, šarma, ili nečeg dubljeg, cjelokupnog dojma. Zanimljivo da je to sveukupno uvijek subjektivna kategorija, jednostavno, nije egzaktna. Nekom se sviđaš, a nekom baš i ne - kazala nam je.

Iza nje su brojna djela, brojne dramske serije, predstave i filmovi, no nagrade ju i dalje vesele. Kaže kako i dalje utopistički misli da umjetnost nije ogledalo stvarnosti, već čekić kojim se stvarnost oblikuje, citirajući svog omiljenog Bertolta Brechta.

Teško je reći je li Linda Begonja kazališna, filmska ili TV glumica, jer se u svemu okušala u uvijek pobrala ovacije. Talentiranu Zadranku gledali smo tako još u Bibinom svijetu 2008., pa u "Ne daj se Nina", "Mamutici", "Larinom izboru", ali i u "Vatre Ivanjske" te Počivali u miru".

Brojne su i filmske uloge u kojima je nastupila ali i sama će reći da joj je najdraže kazalište, naročito ono Kerempuh čija je stalna članica ansambla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:37