Dubrovačke ljetne igre

‘Ljubovnici‘ se ispred crkve svetog Jakova bave temama spletkarenja, gramzivosti, lukavstva...

Ljubovnici crkve sv. Jakova.

 Press
Prva dramska premijera na Dubrovačkim ljetnim igrama nastala je na temelju teksta nepoznatog autora iz 17. stoljeća. Redatelj je Aleksandar Švabić

Predstava "Ljubovnici" nepoznatog autora iz 17. stoljeća, u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, prva je dramska premijera na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama, a bit će izvedena 19. srpnja ispred crkve sv. Jakova. Iako je vjerojatno nastao u Dubrovniku, postoje tragovi izvođenja teksta diljem Dalmacije, zasigurno u Trogiru. Već 50-ih godina zaživio je na Igrama, a najpoznatiju izvedbu krajem 60-ih režirao je Joško Juvančić u Pilama.

"Ljubovnici" su jedan od ponajboljih primjera komedija koje se svojim žanrovskim odrednicama približavaju tzv. dubrovačkim smješnicama (komedijama u prozi). Za razliku od commedie dell‘arte, u kojoj su ipak pronalazile svoje korijenje, dubrovačke smješnice pisane su tako da u svoj komedijaški narativ inkorporiraju i ljude i način života tog vremena i tih gradova u kojima su nastale i bile prikazivane. Ono što povezuje sve smješnice su vrlo jednostavne fabule, lak i pitak jezik te likovi u mahom binarnim opozicijama gospodari - sluge, mladi - stari, zaljubljeni i oni koji to nisu. Teme ljubavi, spletkarenja, gramzivosti, lukavstva, ali i naivnosti, koje ne gube na svojoj aktualnosti ni stotinama godina nakon objavljivanja, vidjet ćemo u novom ruhu pod režijskom palicom Aleksandra Švabića.

Uz minimalnu scenografiju, a na zanimljivoj lokaciji, likovi Intrigala, Doktora, Lukrecije, Proždora, Fabricija, Vesele, Starca i Anke, mahom pisani po uzoru na tipske likove commedie dell‘arte, prikazani su u potpuno novom svjetlu. Neprestanim dijalogom glumaca i autorskog tima, istraživanjem i otkrivanjem različitih glumačkih kodova, stvoren je specifičan glumački i režijski kozmos. Gotovo brehtovski i uvijek s odmakom, glumci publiku na način upozoravaju da je ovo što se odvija pred njima ništa doli čarolija kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:42