GUMBEKOVI DANI

‘Lovro Juraga karizmatična je pojava, a Nina Kaić Madić sjajno interpretira traume‘

Lovro Juraga

 Darko Tomas/
Najbolja predstava 16. Gumbekovih dana je cabaret ‘Zagrepčanke i statičar‘ Ivana Lea Leme u produkciji Zagrebačkog kazališta Komedija

I ovi, šesnaesti po redu Gumbekovi dani, dokazali su opravdanost svog postojanja. Puna dva tjedna zagrebačku je publiku uveseljavalo trinaest kazališno-kabaretskih predstava, uglavnom zagrebačkih kazališta i kazališnih družina, uz jedno, sada već tradicionalno varaždinsko gostovanje Kerekesh teatra i opetovana uspostava post-pandemijskog kontakta s Umjetničkom radionicom Prizor iz Beograda. Uz puna gledališta, tih je trinaest predstava pratio i histrionski ocjenjivački sud u sastavu: Ankica Dobrić, predsjednica ocjenjivačkog suda; Marta Crnobrnja, scenografkinja i kćerka našeg Mladena Crnobrnje Gumbeka; i Branko Babac, predstavnik publike. Nakon studioznog vijećanja, nagrade 16. Gumbekovih dana odlučili su dodijeliti sljedećima:

Posebno priznanje dodjeljuje se Mirni Medaković Stepinac za ulogu Bebe u istoimenoj predstavi Ljubomira Kerekeša i Kerekesh teatra. Svojim komičarskim talentom Mirna je izazivala salve smijeha, ne libeći se niti od karikiranja same sebe i svojih fizičkih atributa, što se i njoj i publici višestruko isplatilo.

image

Miljenko Puljić

Nera Simic/Cropix

Posebno priznanje dodjeljuje se Kazalištu slijepih i slabovidnih "Novi život. Histrionskoj su se publici ove godine predstavili s predstavom Daniila Harmsa "Bam cabaret" u kojoj su osim vrsnog vladanja scenskim prostorom, odabirom teksta pokazali i iznimnu svijest o aktualnoj društvenoj situaciji i globalnim problemima koji se transponiraju na osobne živote u kojima dojučerašnji progonjeni postaju današnji progonitelji i obratno.

image

Miljenko Puljić

Nera Simic/Cropix

Gumbekova nagrada za najbolju mušku ulogu ove godine ide u ruke Lovre Jurage u predstavi "Studentica" Dorotee Šušak i Divan Teatra. Lovro je vještom transformacijom kroz mnoštvo uloga, nikada se ne ponavljajući, karizmatične pojave i jakog te ugodnog glasa, dao naslutiti svoj glumački potencijal pa se nadamo da će mu ova nagrada biti poticaj za buduće glumačke uspjehe.

image

Nina Kaić Madić

Nera Simic/Cropix

Dobitnica Gumbekove nagrade za najbolju žensku ulogu je Nina Kaić Madić za ulogu Jessice Al Rhawi u cabaretu "Zagrepčanke i statičar" Ivana Lea Leme i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. U bez iznimke izvrsnom ansamblu, Nina se ipak izdvojila kroz svoju interpretaciju jednog zanimljivog lika s tajnom, kroz kojeg je ispričala snažnu priču o traumama današnjice, ujedno i nasmijavši i ganuvši publiku i ocjenjivački sud.

Najbolja predstava 16. Gumbekovih dana je cabaret "Zagrepčanke i statičar" Ivana Lea Leme u produkciji Zagrebačkog kazališta Komedija. Riječ je o posveti današnjem Zagrebu punoj izvrsnih songova, a koju je autor i redatelj Ivan Leo Lemo stvorio potaknut iskustvom svojeg susjedstva u danima, mjesecima, a sad već i godinama nakon potresa. Kroz cijelu se predstavu osjeća iskrena ljubav prema Zagrebu, a snažno se nadovezuje i na zagrebačku kabaretsku tradiciju.

image

Adam Končić

Nera Simic/Cropix

I za kraj, Nagradu za izuzetan doprinos i razvoj cabareta dobio je - Adam Končić. Adam Končić već punih dvadeset godina oduševljava na kabaretskoj sceni Grada Zagreba. U njegovom izvođenju i načinu ima nešto od naših starih kabaretista i pjesmara. Ima tu i Cilića i Paljetka i Šembere i Drageca Vrhovskog, ali niti u toj blizini Adam Končić nije izgubio svoj rukopis te će u povijesti zagrebačkog cabareta biti zapamćen kao autentični svjedok vremena i sjajan kabare-majstor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:52