PRIJENOS OD 18 SATI

Lutkarsko "Carevo novo ruho" napravio je sjajan autorski tim: Brešan, Matišić i Bogojević Narath

Carevo novo ruho
 Ines Novkovic
Adaptaciju slavne Andersenove bajke koja se izvodi u Zagrebačkom kazalištu lutaka možete pogledati 23. ožujka u 18 sati

Na II. besplatnom kazališnom festivalu jutarnji. hr. u utorak 23. ožujka u 18 sati biti će prikazana jedna lutkarska predstava. Riječ je o predstavi Zagrebačkog kazališta lutaka “Carevo novo ruho”, prema Andersenovoj bajci, a u režiji Vinka Brešana. Dramatizaciju i glazbu za predstavu napravio je Mate Matišić, a lutke je kreirao Simon Bogojević-Narath.

Predstava je u današnjem vremenu najavljena kao ne više samo naslov jedne od najslavnijih priča danskog klasika. Povik je prostodušnoga dječaka „Car je gol!“ danas postao krilaticom slobodnih mislilaca modernog svijeta. Andersenova priča genijalna je u jednostavnosti kojom pokazuje djeci u suvremenome društvu da je istina važna i da će jednom izaći na vidjelo.

Adaptacija Mate Matišića izoštrava Andersenovu satiričnost, suprotstavljajući moljce koji jedu prnje građana sa carskim uhljebima koji se zagrću skupocjenim tkaninama, vidljivim i nevidljivim. Predstavu je režirao filmski redatelj Vinko Brešan (“Svećenikova djeca”, “Maršal”, “Svjedoci”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Nije kraj”, “Koja je ovo država”) čije televizijsku seriju “Dnevnik velikog Perice” možemo trenutno gledati na HTV-u. Predstava će biti dostupna do 24. ožujka u osam sati ujutro. Dana 25. ožujka u 21 sat prikazat ćemo predstavu “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji pokojnog Igora Vuka Torbice.


Tekst: Hans Christian Andersen
Dramatizacija: Mate Matišić
Režija: Vinko Brešan
Kreacija lutaka: Simon Bogojević Narath
Scenografija: Dragutin Broz
Glazba: Mate Matišić
Oblikovanje svjetla: Dražen Dundović


Igraju

MATIJA PRSKALO
MATILDA SORIĆ
MARIO MIRKOVIĆ
JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ
MLADEN ČUTURA
SINIŠA MILETIĆ
BRANKO SMILJANIĆ
MARINA KOSTELAC
JADRAN GRUBIŠIĆ
ANĐELKO PETRIC
DANIELA ČOLIĆ-PRIŽMIĆ
BORIS MIRKOVIĆ
ŽELJKO ŠESTIĆ
VANDA BOŽIĆ
ANDREA BAKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14