SUVREMENA BASNA

MALENA I KLEPETAN Ljubav dviju najpoznatijih roda na svijetu prvi put na kazališnim daskama

ZAGREB - Ljubav dviju najpoznatijih roda na svijetu, Malene i Klepetana, dobit će svoje prvo scensko uprizorenje u predstavi "Malena i Klepetan - Ljubav na prvi klepet", za koju je tekst napisala dramska umjetnica i spisateljica Mirjana Pičuljan Štriga a čija će premijera, u režiji Želimira Mesarića, biti u četvrtak 26. travnja u zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptici.

Kako se ističe o najavi, priča je to o ljubavi, odanosti i neophodnom suživotu čovjeka i životinja ispisana na temelju stvarnih događaja, "prava suvremena basna s elementima priče o dr. Dolittleu, gdje ljudi i životinje govore, i svi se razumiju".

"Na sceni su i glumci i lutke s videoprojekcijama, koje će u jednom trenu pokriti i strop kazališta, što će djecu siguran sam jako, jako iznenaditi", rekao je o predstavi redatelj Mesarić.

Svjetski poznatog rodana utjelovit će Zoran Pribičević, dok lijepu i krhku Malenu igra Amanda Prenkaj. U ostalim ulogama su Ante Krstulović, Matino Antunović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Sanja Crljen i Mladen Vujčić.

Vizualni identitet predstave osmislili su scenograf Davor Antolić i kostimografkinja Danica Dedijer. Autor video projekcija je Tomislav Krajcer, a lutke je izradila Ana Sekulić. Skladatelj je Damir Šimunović, a koreograf Pravdan Devlahović.

"Ljubavna priča naših dviju roda, koja već nekoliko godina izaziva veliki interes i senzibilitet javnosti, pravi je povod i za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica koje su na svom migracijskom putu izložene velikoj pogibelji. Ilustracije radi, unatoč formalnoj zabrani lova, na dijelu njihovog migracijskog puta preko Libanona, u dužini od svega 200 kilometara, godišnje biva ubijeno oko 2,6 milijuna ptica selica", stoji u najavi.

Predstava "Malena i Klepetan - Ljubav na prvi klepet", nastaje u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, s kojima će GK Žar ptica sudjelovati u zajedničkim projektima vezano za zaštitu bijelih roda na području Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 09:41