Mateja Tustanovski i Luka Knez

Među dobitnicima nagrade hrvatskog glumišta i dvoje mladih glumaca iz projekta Jutarnjeg "Oni dolaze"

Mateja Tustanovski

 Vanesa Pandžić/Cropix
Nagrade su dobili za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame

Trideset i prve Nagrade hrvatskog glumišta dodijeljene su u petak, a među dobitnicima su i mladi glumci Mateja Tustanovski i Luka Knez, poznati po sudjelovanju u projektu Jutarnjeg lista "Oni dolaze". Naš list okupio je nedavno novu generaciju hrvatskog glumišta, budućnost našega teatra, u jedinstvenom medijsko-scenskom projektu te smo ih predstavili publici na pozornici zagrebačkog kluba Peti kupe.

Da smo dobro prepoznali potencijale govori podatak da je za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame, za žensku ulogu nagradu hrvatskog glumišta osvojila Mateja Tustanovski (23) za ulogu Mile u predstavi "Plišana revolucija" i za ulogu Tamarine mame u predstavi "Sutra to možeš biti ti". Za mušku ulogu nagradu je osvojio Luka Knez (23), koji je glumio Šimu u predstavi "Beštije" autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko.

Luka je u proljeće na Festivalu glumca u Vinkovcima proglašen najboljim mladim glumcem za ulogu u predstavi "Mala zabava".

Iznimno mu je, kaže nam, drago što je sada primio i Nagradu hrvatskog glumišta.

"Mislim da je to lijepa potvrda za vlastiti rad i svakako inspiracija za daljni. Također mi je drago što se radi o ulozi koja je nastala u predstavi mladog autorskog tima Kristine Grubiše i Karle Leko na nezavisnoj sceni. I svakako moje uloge ne bi bilo bez divnih kreacija Lare Nekić, Eme Šunde, Marina Stevića, Alme Price i Igora Goluba."

Trenutno je u procesu pisanja završnog pisanog diplomskog rada na Akademiji dramske umjetnosti i na stipendiji je u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje priprema predstavu "Euforija", autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića.

"Premijera je 8. prosinca pa koristim i ovu priliku da pozovem ljude da dođu pogledati predstavu", poručio je Luka, koji je kao osnovnoškolac išao u glazbenu školu i trenirao razne sportove, ali je obožavao samo odlazak na dramsku.

image

Glumac Luka Knez nastupio je u Petom kupeu u sklopu projekta "Oni dolaze" s kolegicom Nikolinom Prkačin

Tomislav Krišto/Cropix

"Krenuo sam krajem osnovne škole na nagovor majke, koja je igrom slučaja načula preko kolegice u banci da joj sin ide na dramsku pa je odlučila uz sve prije navedeno dodati i još jednu aktivnost u životu hiperaktivnog osnovnoškolca. Isprva se nisam osjećao ugodno, nisam volio osjećaj da me netko gleda dok ja nešto izvodim. No jedan dan mi je voditelj dramske rekao, prilikom izvođenja jedne etide vidjevši da mi ne ide baš najbolje, ‘Luka, aj se samo igraj, uživaj u tom što radiš‘. Znam da zvuči klišejizirano, ali to je bio trenutak koji je meni ostao urezan u sjećanju i zbog iste te igre sam nastavio glumiti. Naravno, sad kad sam na završetku fakulteta i kad je prošlo puno vremena od tog trenutka mijenjaju mi se stavovi zašto se bavim glumom, ali to je zasigurno temelj", ispričao je Luka, koji je prije no što je otišao na prijamni na Akademiju upisao FER, što bi vjerojatno studirao da nije upao na glumu.

Prva uloga koju pamti kao formativno bitnu bila je uloga Jaga i Romea, na drugoj godini studija. "Tad sam se prvi put zaista oslobodio na pozornici i na to gledam kao neki početak procesa istraživanja sebe kao glumca."

Koji je najbolji savjet kojeg je do sad kao glumac dobio?

"Da ostanem i trudim se biti skroman. Mislim da se nečija osobnost jako očituje i u glumi, to je ipak na kraju krajeva isto posao. I nije sama izvedba jedina bitna, jer predstava ima dug put od početka procesa do kraja", zaključio je.

Kada mladu glumicu Mateju Tustanovski upitate gdje bi više voljela raditi - u kazalištu, na filmu i televiziji, ona odgovara: "Sve" i na popis dodaje i lutkarstvo. Iako se u djetinjstvu divila Lari Croft, danas su joj heroji njezini roditelji "tata koji radi 24/7 i mama koja može sve na svijetu", a ona, pak, sve oko sebe fascinira nevjerojatnom brzinom u učenju tekstova. Mlada Vinkovčanka završila je Ekonomsku školu, a na studiju glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku ispunila je svoja očekivanja, želje i nade.

"Nikada neću zaboraviti svoj prvi dan na Akademiji, bilo je to 4. listopada 2019. godine, kada nam je profesor Robert Raponja rekao da sve što smo napravili na prijemnom zaboravimo. Imam osjećaj da je talent najvažniji na prijemnom ispitu, a nakon toga ide rad. I stvarno se ne kaže bez razloga da je za uspjeh nužan omjer 10 posto talenta – 90 posto rada. Dođe, prije ili kasnije, vrijeme u kojem se ne možemo provlačiti na talent, dođu zahtjevnije uloge, koje više ne idu na intuiciju, u kojima trebaš doista pokazati ono što si naučio u tih tri ili pet godina, tako da je tu definitivno puno rada na sebi", istaknula je Mateja, koja iza sebe ima tri profesionalne predstave.

Žanrovski će za sebe reći da pripada upravo u dramu, ali drugi joj govore da ima potencijal za komediju. Jednom bi voljela snimiti akcijski film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:20