ZLATNI STUDIO 2022.

Milivoj Beader: Glumac za kojega glasaju junaci Arsenove pjesme ima ‘stožer‘ u Drnišu

Milivoj Beader

 Vedran Peteh/cropix
‘Uloga Jerkice mi je, mislim, jedna od najboljih u karijeri. Kompleksna je sa širokim spektrom emocija, puna neočekivanih obrata‘

Milivoj Beader, glumac ZeKaeM-a, nominiran je u kategoriji najboljeg kazališnog glumca za ulogu bossa Jerkice u predstavi "Ja sam ona koja nisam" u režiji Paola Magellija i u dramaturgiji Željke Udovičić koja ima sedam nominacija za Zlatni Studio.

Uz Beadera su za ostvarenja u predstavi, nastaloj prema Matišićevu tekstu, nominirani Anđela Ramljak, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Filip Nola, Ugo Koran i, dakako, predstava u cjelini.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

"Ja sam ona koja nisam" izvanredno je događanje na pozornici, po svima elementima koji čine uspjelost jedne predstave, pa je ona učestala tema u kazališnim krugovima od dana premijere u listopadu. U trodijelnoj priči o muškarcima kao emotivnim i fizičkim zlostavljačima žena različitih generacija, Beader glumi Jerkicu, bossa iz Zagore, koji mlati žene, vozi ljude u gepeku, čita Krležu, ima noćni klub i ne voli neverbalno kazalište, tzv. "propitivanje" u umjetnosti.

- Uloga Jerkice mi je, mislim, jedna od najboljih u karijeri. Kompleksna je sa širokim spektrom emocija, puna neočekivanih obrata u kojima stvari nikada nisu onako kako na prvu loptu izgledaju, a takva je, uostalom, i predstava u cjelini. Žiri Zlatnog Studija prepoznao je umjetničku kompaktnost, ljubav i zajedništvo svih, nas što nas sve raduje - govori Beader.

image

Nominirani za Zlatni studio Milivoj Beader

Vedran Peteh/Cropix

Rođen je 1964. u Drnišu, pa su njegov glasački stožer, kako bi Arsen u pjesmi rekao, Pakovo Selo, Tromilja, Raslina, Čista Mala, Danilo, Perković, ljepotice iz Piramatovaca, prvi glas Stankovaca, miss Gaćeleza, miss Bilica, očajnički plesni par iz Kistanja, kao i jedan očajan pjevač koji ima odličan rad nogu.

- Ha-ha. Nadam se da za mene glasa široki spektar gledateljstva. Zbog nominacije mi se javljaju brojni znanci. Jedan stari prijatelj iz zavičaja nazvao me, rekavši kako je shvatio da može svaki dan glasati za mene, te mi je najavio da će to i učiniti, ali samo 'ako budem dobar', što sam mu ja, naravno, obećao - pojašnjava Beader.

U Dalmaciji se, naime, i odraslima u svakodnevici često obraća s "ako budeš dobar". Kad je riječ o ostalim kazališnim nominacijama, Beader smtra da se radi redom o izvrsnim glumicama i glumcima.

U kategoriji najbolje ženske kazališne uloge volio bi, kada bi to bilo moguće, da sve tri njegove kolegice, Anđela Ramljak, Lucija Šerbedžija i Urša Raukar, zajedno osvoje Zlatni Studio.

image

Nominirani za Zlatni studio Milivoj Beader

Vedran Peteh/Cropix

Nominiran je za Zlatni Studio i film "A bili smo vam dobri" redatelja Branka Schmidta u kojem igra veterana Domovinskog rata, što mu je bliska uloga jer je 1991. i 1992. bio na položajima oko Drniša i Skradina, dok nije Tuđmanovim dekretom, kao student, oslobođen iz HV-a.

- Iskustvo rata nije olakšalo pripremu uloge. Istinska okrutnost rata ne može se nikada do kraja prenijeti na platno - kaže vrsni glumac, koji će božićne blagdane provesti u zavičaju.

- Jest će se, naravno, pršut iz Drniša, arambašići i tuka, a da je više slobodnog vremena, tu bi još dobro legao, kao nekad u djetinjstvu, zec s njokama - veseli se Beader, koji doba korone preživljava odlascima u prirodu. Mir je našao od Medvednice, Like, Dinare i miljevačkog platoa do Mosora.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:23