Protiv gradskih vijeća

Ministrica kulture odbila potvrditi odluke o razrješenjima intendanata HNK u Splitu i Rijeci: ‘Obrazloženja nisu bila argumentirana‘

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

 Davor Pongracic/Cropix
Nina Obuljen Koržinek direktno se suprostavila odlukama gradskih vijeća u Rijeci, odnosno, u Splitu. Oba su vijeća, podsjetimo, glasala za smjenu intendanata

Marin Blažević i Srećko Šestan ostaju na čelu HNK Rijeka, odnosno, Split, odluka je Ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek. Time se suprostavila odlukama gradskih vijeća Rijeke i Splita.

Nakon što je telefonski izvijestila gradonačelnike Splita i Rijeke te Gradskim vijećima poslala odluku i službenom poštom ministrica je o tome na konferenciji za medije obavijestila i javnost te objasnila razloge zbog kojih ne može prihvatiti odluke Gradskih vijeća o razrješenju intendanata prije isteka mandata.

Ponajprije, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da su poslane odluke i obrazloženja Gradskih vijeća o razrješenju intendanata vrlo štura i neargumentirana, upozorivši da se posebno u predmetu HNK Split nije postupilo sukladno Zakonu o ustanovama kao niti Zakonu o kazalištima. Naglasila je naime da nedostaje precizno, konkretnim materijalnim dokazima pravno argumentirano obrazloženje, a odluka splitskog Gradskog vijeća nema čak ni obaveznu uputu o pravnom lijeku.

S obzirom na to da Ministarstvo kulture i medija uvijek postupa prema važećim zakonskim odredbama, ministrica je iskazala uvjerenje da bi ovako sročene Odluke u slučaju pokretanja sudskog postupka bile poništene, jer su manjkave i nisu sastavljene u skladu sa zakonom.

Uz to, ministrica je podsjetila da je već više puta u javnosti iskazala načelno protivljenje smjenjivanju intendanata i ravnatelja ustanova u kulturi prije isteka mandata, ukoliko nije došlo do teške povrede ili kršenja zakonskih odredbi, jer smatra da osobe koje su imenovane, svoje mandate trebaju odraditi do kraja. Naglasila je da u svom mandatu niti jednog ravnatelja ili ravnateljicu nije smijenila prije isteka mandata, bez obzira na to tko ih je od njezinih prethodnika imenovao, a oni koji su uspješno radili dobili su novi mandat. Također je podsjetila da ne odustaje od načela da se upravljanje ustanovama u kulturi treba prije svega ocjenjivati prema rezultatima rada, programskim i financijskim podacima.

Upravo zbog toga, istaknula je kako ne može prihvatiti odluke o razrješenje intendanta, o kojima se oba Gradska vijeća nisu niti jednom riječju očitovala o ostvarenim ciljevima, postignućima i kvaliteti realizacije prethodno ostvarenih programa od inozemnih gostovanja i nagrada, preko povezivanja i zajedničkih produkcija na nacionalnoj razini do novih modela suradnje.

Osvrćući se na pitanje je li takva odluka suprotna volji građana, ministrica je istaknula da je riječ o zamjeni teza, jer koliko joj je poznato niti jedna stranka u svom programu nije obećala da će smjenjivati ravnatelje i donositi odluke suprotne zakonima. Stoga je iskazala uvjerenje da njezina odluka štiti dignitet ne samo kazališta nego i donositelja odluka koji nisu postupili sukladno zakonu.

image

Marin Blažević

Davor Zunic/Cropix/Cropix

Podsjetimo, Intendant HNK Ivana pl. Zajca smijenjen je dvotrećinskom većinom na sjednici riječkog Gradskog vijeća 22. rujna, kada je 19 vijećnika podržalo prijedlog Kazališnog vijeća o njegovom razriješenju s 31. listopada ove godine, dok se toj odluci usprotivilo 10 vijećnika iz SDP-ove koalicije. Nakon te odluke, riječki vijećnici su sa 16 glasova za i 13 protiv za v.d. intendanta izabrali Bojana Šobera, opernog pjevača koji je član istog Kazališnog vijeća koje bi trebalo nadzirati rad Kazališta.

Na taj su potencijalni sukob interesa ukazali vijećnici riječkog ogranka Možemo! koji su se izdvojili iz prve skupine i glasali protiv Šoberovog izbora za intendanta. Možemo! se nekoliko dana nakon Blaževićeve smjene obratio javnosti priopćenjem kojim su naveli razloge zašto podržavaju smjenu intendanta, međutim, propustili su spomenuti da to nisu isti razlozi koje je navelo Kazališno vijeće, čiju su prijedlog, pak, podržali svojim glasom 22. rujna.

Čitava priča oko Blaževićeve smjene pokrenuta je u svibnju, kada je na sjednici Gradskog vijeća većinom glasova odbačeno Izvješće o radu HNK za prošlu godinu, a presudni su bili glasovi vijećnika PGS-a koji su, zajedno sa SDP-ovom koalicijom, do tada tvorili vladajuću većinu koja stoji uz SDP-ovog gradonačelnika Marka Filipovića. Na sjednici u svibnju, Marin Blažević optužio je javno, za govornicom u Gradskoj vijećnici, počasnog predsjednika PGS-a Nikolu Ivaniša da je od njega tražio da u HNK zaposli jednu glumicu, što PGS-ovac nije demantirao, već je započet otvoreni politički sukob s intendantom koji je, na kraju, rezultirao njegovom smjenom.

U mjesecima koji su slijedili, Kazališno vijeće napustilo je troje od ukupno pet članova, a ostali su samo Bojan Šober i Zvonimir Peranić kao predstavnik osnivača, Grada Rijeke, koji je u prošlom sazivu Gradskog vijeća bio zastupnik, prvo Mosta pa potom kluba Liste za Rijeku. U novom sazivu Gradskog vijeća iz 2021., Peranić, inače kazališni amater, nije uspio preći izborni prag, no ostao je u Kazališnom vijeću.

Zanimljivo je da su i Peranić i Šober u veljači ove godine, kao članovi Kazališnog vijeća, glasali za Izvješće o radu HNK, a sada je, iznoseći argumente za Blaževićevo smjenu, kao glavni razlog navedeno odbacivanje istog izvješća od strane Gradskog vijeća. Te je razloge u izlaganju vijećnicima 22. rujna predstavljao upravo Bojan Šober, kojeg su u raspravi vijećnici SDP-a podsjetili da je on prije nešto više od pola godine digao ruku za to Izvješće. Bizarnost cijele situacije eskalirala je na istoj sjednici, kada je Šober napustio govornicu, a potom za nju došao Dražen Mikulić, član Kazališnog vijeća, koji je Bojana Šobera predložio za v.d. intendanta. Vijećnici SDP-a podsjetili su tada riječke gradske vijećnice da je Šober ujedno i član HDZ-a. Također, zanimljiva je informacija da se, nedugo nakon smjene Marina Blaževića 22. rujna, glumac Dražen Mikulić učlanio u PGS, stranku koja je i inicirala političku hajku na intendanta. Mikulić je, inače, postao član Kazališnog vijeća nakon sukoba s Blaževićem oko neizdavanja dozvola za njegov rad izvan Kazališta u kojemu je zaposlen.

Cijela situacija utoliko je bizarnija što je Marin Blažević sam predložio Kazališnom vijeću vlastito prijevremeno razriješenje, ali s 31. prosinca iduće godine, dakle godinu dana prije isteka mandata. Međutim, o tom prijedlogu riječki gradski vijećnici uopće nisu imali priliku glasati, budući da je bio izglasan prijedlog Kazališnog vijeća da ga se smijeni s 31. listopada.

image

Srećko Šestan

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Kako smo svojedobno pisali, intendant HNK Split Srećko Šestan smijenjen je 15. rujna sa svoje funkcije na sjednici splitskog Gradskog vijeća, a istovremeno je za vršitelja dužnosti imenovan dramski umjetnik Vicko Bilandžić. Bilo je 19 glasova za ovu odluku, i deset protiv: - Žao mi je što nismo nastavili suradnju, ali- kako je, tako je. Nadam se da će se nadalje poštovati propisana zakonska procedura, kazao je Šestan, odlazeći sa sjednice na kojoj je bio prisutan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:49