INTENDANT DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

MLADEN TARBUK 'Usprkos svemu, Houellebecqa ćemo izvesti na Lovrijencu'

 Goran Mehkek/CROPIX
Uoči početka proba ‘Elementarnih čestica’ maestro iznosi svoj pogled na slučaj o kojem se veća danima vode polemike

S Mladenom Tarbukom, intendantom Dubrovačkih ljetnih igara, razgovarali smo uoči početka proba “Elementarnih čestica” u Zagrebu, predstave prema istoimenom romanu francuskog pisca Michela Houellebecqa. Predstava će se, unatoč pokušaju župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića da je skine s repertoara nacionalnog festivala i to pomoću izvještaja SOA-e koji govori o sigurnosnom riziku izvođenja i mogućnosti terorističkog napada, ipak 27. srpnja izvesti u Dubrovniku.

- Legitimno je da se županu ne sviđa pisac Houellebecq i njegovi stavovi o islamu, međutim nije legitimno to što je zbog Houellebecqa povukao sav novac koji daje Igrama, 650 tisuća kuna za program koji su pohvalili svi članovi festivalskog Vijeća. ‘Elementarne čestice’ u međuvremenu su, nakon što je SOA ocijenila da je sigurnosni rizik izvesti ih, promijenile lokaciju igranja, kako bi se isti umanjio. Umjesto Kupara, predstava će se održati na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, mjestu na kojem se tradicionalno izvode dramska djela na Igrama. Lovrijenac je nepristupačno mjesto na kojemu je vrlo jednostavno kontrolirati ulaz i izlaz publike. Kakav je detaljniji plan osiguranja predstave, morate pitati ministra Ranka Ostojića.

Tko će platiti troškove osiguranja?

- Ministarstvo kulture te Ljetne igre utrškom od prodaje ulaznica na kraju sezone. Moram primijetiti da je nelogična bila odluka dubrovačkih gradskih vijećnika da ne sudjeluju u troškovima osiguranja. Logičnije bi bilo da su, recimo, odbili financirati samo predstavu. Ovako su odlukom rekli: financiramo ‘Čestice’, a svoje građane i dubrovačke goste ne želimo zaštititi.

Zašto je župan Dobroslavić zatražio sigurnosnu procjenu SOA-e za izvođenje Houellebecqa, čime se Hrvatska u roku 24 sata našla u prvorazrednom međunarodnom-sigurnosno-kulturnom skandalu koji je bio udarna vijest vodećih svjetskih medija?

- Na Vijeću Ljetnih igara upozorili smo župana, tj. njegova zamjenika Davorka Obuljena da će se dogoditi upravo takva bruka, ukoliko zbog svog nezadovoljstva Houellebecqom na Igrama bude zvao policiju i SOA-u. No on je to svejedno učinio. SOA je procjenu sigurnosnog rizika donijela u trenutku kad se već počelo naveliko po Dubrovniku šuškati da se na Igrama izvodi nešto ‘opasno’. Ponovo ću pozvati župana da priopći javnosti tko mu je savjetovao ovaj potez. Ovdje nije riječ o političkom obračunu na visokom nivou. Priča je isključivo vezana za lokalna prepucavanja.

U kojem vam je trenutku, za vrijeme indirektnih pokušaja zabrane predstave, bilo najgore?

- Najgore tek dolazi. Ne bojim se ja pritom islamista već lokalnih snaga, provokatora. I opet ne onih koji bi bili muslimanske vjeroispovijesti. Jer kao što znamo, naš narod je nakon Domovinskog rata i dalje ostao naoružan, pogotovo u Dubrovniku. Kako god, Houellebecqa moramo izvesti. Nije tu više riječ o borbi za ‘Elementarne čestice’, već za elementarne slobode govora. Doista ne možemo pristati na svijet u kojem zbog jedne karikature netko vadi mašinku i puca. Ako zabranimo Houellebecqa, možemo zabraniti kulturu sveukupno.

Houellebecq, po mome mišljenju, nije antislamistički pisac. Houellebecq je pisac koji govori o nedostatku ljubavi u apsolutno liberalnom postkršćanskom društvu koje je odbacilo obitelj kao čvrstu normu, čemu kontrapunktira svijet islama u kojem je obitelj jezgra zajednice. Rezultat je, i u jednom i drugom slučaju, poentira Houellebecq, isti: ljubav se ne normom ne određuje. O tome, među ostalim, govore “Elementarne čestice”.

Dramu o ljubavi u kojoj će, sudeći po dosadašnjem vokabularu redatelja Buljana, biti i ponešto erotike, štitit će duge cijevi. Prvi put u povijesti hrvatskog teatra.

- Da, to je tako. Apsolutna besmislica. Čini mi se da tog aspekta nisu još svjesni oni koji su zvali represivni aparat.

Dolazi li Houellebecq na Igre?

- Ne. On nije osoba koja se voli konfrontirati u situacijama velikih javnih skandala. Međutim, u Dubrovnik stiže Pascal Bruckner, čuveni francuski pisac vrlo neugodno iznenađen cijelom Houellebecq aferom. Na brodu koji će isploviti iz Gruža bit će uprizorenje dijela Brucknerova “Ledenog mjeseca”.

Pogorelićev koncert jedna od poslastica

Frančezi pohode, otprije definirana tema dramskoga programa sada posve točno zvuči.

- Druga premijera na Igrama “Allons enfants” prema Vojnoviću govorit će o dekadenciji u obiteljskim relacijama te ekonomskom urušavanju Republike nakon dolaska Francuza u Dubrovnik. Logično, ta premijera je iza Houellebecqa. Sve one koji misle da se umjetničko vodstvo Igara vodi antiislamističkim idejama podsjetit ću da u glazbenom programu imamo i Židova i muslimana. Dolazi najčuveniji hrvatskih pijanist Ivo Pogorelić, glas sevdaha Almira Medunjanin, pijanist Itamar Golan, violinist Guy Braunstein. Za baletnu premijeru imat ćemo diptih Stabat mater i Mozartov Rekvijem, ali samo u izvorniku, bez kasnijih nadopuna, u izvedbi SNG-a Maribor i koreografiji Edwarda Cluga. Riječ je o prvom programu Igara zadnjih godina koji želi stubokom izaći iz okvira lokalnih prohtjeva, s kojima se želi Igre etablirati kao međunarodno relevantan festival.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:56