SHAKESPEAREOV KLASIK

Mnogo vike nizašto u režiji Krešimira Dolenčića uskoro premijerno u Kazalištu Komedija

Scena iz predstave Mnogo vike nizašto

 Ines Novković/
Mnogo vike nizašto jedan je od najizvođenijih Shakespeareovih tekstova i uvijek je među prvih deset od ukupno 38 njegovih komada

Premijera nove predstave u Kazalištu Komedija, Shakespeareove komedije „Mnogo vike nizašto“, zakazana je za 17. studenoga 2022. Prevoditelj je Andy Jelčić, a autorski tim, osim redatelja Krešimira Dolenčića još čine dramaturginja Ana Tonković Dolenčić, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Martina Ptičar, skladatelj Ivan Josip Skender, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a za scenski pokret zadužen je Dejan Jakovljević.

Veliki glumački ansambl čine Zlatko Ožbolt, Filip Juričić, Željko Duvnjak, Ognjen Milovanović, Fabijan Pavao Medvešek, Davor Svedružić, Nera Stipičević, Adam Končić, Igor Mešin, Goran Malus, Saša Buneta, Ivona Kundert, Dajana Čuljak, Marija Jerneić, Ana Magud, Adnan Prohić i Božidar Peričić.

image
Ines Novkovic/
image
Ines Novkovic/
image
Ines Novkovic/

Na idiličnom posjedu obasjanom toplim suncem juga odmara se aragonska vojska nakon pobjede u ratu koji se vodio između dva zavađena brata. Braća su se naizgled pomirila i obojica su gosti sicilijanskog namjesnika i njegove obitelji, a kako je rat završio – vrijeme je za ljubav. Međutim, kako to često kod Shakespearea ili u životu biva, i ljubavne igre mogu postati bojno polje. Dva mlada para dobro će se namučiti dok njihova srca ne shvate da su suđena jedno drugome, a to neće biti u tišini ili samoći. Ovaj komad ima mnogo vike za sve i nizašto.

„Mnogo vike nizašto“ jedan je od najizvođenijih Shakespeareovih tekstova i uvijek je, prema broju inscenacija u nekoj godini, među prvih deset od ukupno 38 njegovih komada. Praizveden je u sezoni 1598/99, a prvi put tiskan već 1600. U dvorskim kronikama sezone 1612/13 postoji bilješka da je predstava „Mnogo vike nizašto“ izvedena dva puta. To znači da je od praizvedbe ta komedija još u svoje vrijeme bila hit i najvjerojatnije neprekinuto igrala 13 godina, već tada zauzimajući visoko mjesto na ljestvici Shakespeareovih djela.

image
Ines Novkovic/
image
Ines Novkovic/
image
Ines Novkovic/

Popularnost ovog teksta počiva na kvalitetama koje svaka dobra komedija mora imati – lepršavost zapleta, blagu iščašenost karaktera, dražesne nedoslijednosti u radnji i sretan kraj, ali ispod lakih nota zabavne partiture miriše na mrak, manipulaciju, cinizam i ironiju.

Takvi tekstovi trebaju dobre glumce pa je zato i „Mnogo vike nizašto“ izvanredna platforma za izvedbene i koncepcijske bravure koje publiku ostavljaju bez daha već nekoliko stoljeća. U prilog tome govori i činjenica da je ekranizacija ovog komada u režiji Kennetha Branagha iz 1993. zaradila tada vrtoglavih 43 milijuna dolara.

Izvrsnost glumačkog ansambla Komedije uz redatelja Krešimira Dolenčića jamči da će i nas u publici inteligentno zabaviti ova Shakespeareova eskapistička, frivolna dokolica. Ta zabavna priča tek na drugi ili treći pogled u sebi otkriva opasne krivine, predrasude i površnost, a to nas i danas može stajati života. Ili zasluženog sretnog kraja, makar u kazalištu.

image
Ines Novkovic/
image
Ines Novkovic/
image
Ines Novkovic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2022 18:17