PREMIJERA U ČETVRTAK

MODERNA VERZIJA ANDERSENOVE BAJKE 'CAREVO NOVO RUHO' Dolenčić i Tišljarić uz songove Mikija Solusa ponovno nam otkrivaju - car je gol

 Damil Kalogjera
Mladi kantautor Miki Solus autor je songova u novoj verziji

Zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja kao posljednju premijeru u ovoj kalendarskoj godini najavljuje u četvrtak 1. prosinca predstavu "Carevo novo ruho" u zajedničkoj režiji Krešimira Dolenčića i Paola Tišljarića, najavljenu kao modernu verziju književnoga klasika koja na svjež način prenosi pouke i poruke popularne bajke Hansa Christiana Andersena.

Carevo novo ruho jedna je od onih priča koje se podjednako obraćaju djeci i odraslima. Više od stoljeća i pol Andersenova inačica španjolskog izvornika iz 14. stoljeća jedan je od najpopularnijih okvira za propitivanje društvenih vrijednosti, ali i taštine pojedinca. Naše vrijeme obilježeno potrošačkim fenomenom, reklamama i površnošću, Andersenovog cara i njegove dvorjane čini gotovo stvarnim licima koja će i ovoga puta pred publikom odgovarati na pitanje kolika je cijena gluposti te još pokazati što sve može značiti rečenica – Car je gol!

Damil Kalogjera

Klasiku svjetske dječje književnosti Dolenčić i Tišljarić pristupili su s fokusom na glumačke igre bajke, priče i sve ono o čemu bi djeca nakon te predstave mogla razgovarati, a poruku slavne bajke o važnosti "pravih" vrijednosti i tome koje su to vrijednosti suvremenoj su djeci pokušali približiti i zanimljivim interaktivnim pristupom.

"Naš je Car modno osviješten, ispeglan i isfriziran, ali morat će naučiti da u životu postoje i važnije stvari", stoji u najavi.

Za Andersena, djeca su nositelji istine i ljepote koja se skriva u svakom čovjeku ma kako pokvaren bio, pa tako u predstavi mali gledatelji zajedno s glumcima sudjeluju u "tkanju nevidljive niti i raskrinkavanju Careve površnosti".

Cara utjelovljuje Jure Radnić, a glumačku ekipu predstave još čine Tvrtko Jurić i Krunoslav Klobučar kao Varalice, Ivana Bakarić kao Ministrica, Luka Bulović kao Sluga, te Marija Šegvić, Matija Čigir i Miki Solus kao Dvorjani.

Mladi kantautor Miki Solus ujedno je i autor songova, što je najavljeno kao jedan od atraktivnijih elemenata predstave.

Dramaturginja je Ana Tonković Dolenčić, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, a kostime Tea Bašić. Koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, dok je svjetlo oblikovao Elvis Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:16