STIŽE NOVA DRAMA

Monika Herceg napisala najbolji dramski tekst: ‘Ona ima originalan, arogantno avangardan glas‘

Intendantica Dubravka Vrgoč, ojesnikinja Monika Herceg ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović
 
 Mara Bratoš
Žiri zagrebačkog HNK jednoglasno je mladu pjesnikinju proglasio pobjednicom Natječaja za suvremeni dramski tekst

Među 166 pristiglih dramskih tekstova na Natječaj za suvremeni dramski tekst što ga je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo u studenome 2019. godine, kako je svečano obznanjeno na konferenciji za medije, najboljim je izabran tekst nagrađivane pjesnikinje Monike Herceg "Gdje se kupuju nježnosti". Ta je drama proglašena najboljom jednoglasnom odlukom ocjenjivačkoga suda Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

image
Ivica Buljan, Dubravka Vrgoč, Monika Herceg
Mara Bratoš

- Tijekom perioda pauze svijeta, a moguće je da bi se to da nije bilo tog prisilnog zaustavljanja, sve dogodilo značajno kasnije, otkrila sam čitajući neke suvremene autore dramu kao novu ljubav. Zaista sam se zaljubila u dramu, kao i prije u poeziju, izvan pameti i počela i pisati. Uvijek kad čovjek pronađe neku novu ljubav, to je već samo po sebi veliko veselje, a još ako se dogode ovakve prilike da ta ljubav može odmah zaživjeti na pozornici, onda je možda riječ i o čudu. U svakom slučaju, čini mi se da je ovo priča koja se tiče mnogih naših odrastanja, naših povijesti jer ona je borba i za goli život i za ljubav, za jednakost, za naše bolje budućnosti, i drago mi je da će igrati baš u HNK-u, samom živućem srcu drame - rekla je Monika Herceg.

image
Monika Herceg
Mara Bratoš

Natječaj za suvremeni dramski tekst prvi je natječaj takve vrste u HNK u Zagrebu nakon 1969. godine. Dramaturginja Mirna Rustemović rekla je kako su tekstovi bili tematski, stilski i poetički različiti, a sam odabir vrlo težak.

- Bilo je vrlo teško izdvojiti u uži izbor 10 tekstova. Monika Herceg je originalna autorica, glas koji ne pripada nikakvoj grupi. Ona je prije svega pjesnikinja u onomu gordom smislu, arogantno avangardnom, ne kao osoba nego kao pjesnik. Monika smatra da se ovaj svijet i društvo mogu promijeniti i da ih jezik može promijeniti, te je nastavljačica jedne dugačke linije pjesnika koji su to činili - istaknuo je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

image
Ivica Buljan
Mara Bratoš

Intendantica Dubravka Vrgoč zadovoljna je odazivom pisaca različitih generacija i opredjeljenja.

- Osobito veseli što je bilo vrlo mnogo mladih pisaca, što govori o budućnosti teatra, i zahvalni smo svakoj osobi koja se prijavila na natječaj - zaključila je intendantica HNK u Zagrebu.

image
Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i Darija Lorenci Flatz
Mara Bratoš

Dio monologa iz pobjedničke drame čitale su glumice Jadranka Đokić, Ksenija Marinković i Darija Lorenci Flatz. Drama "Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg planira se izvesti na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 2021. godine.

image
Mara Bratoš
OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA:

Svojom strukturom, brojem dramskih osoba i kompleksnim stilom drama "Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg prikladna je za izvođenje na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Tekst "Gdje se kupuju nježnosti" prelazi put od bijesa, nasilja riječima i žestokih emocija do mirenja sa životom i razumijevanja, shvaćanja bez osude. Prvi prizori su puni gnjeva, oštrih replika, pobune i svađa. Nakon drugog prizora mijenja se osnovni ton drame, likovi i njihove sudbine se razlijevaju jedni preko drugih, da bi se na koncu opet jasno razgraničili, fokusirajući se na K i njezinu priču.

U sižejnom smislu, pratimo priču unatrag, pa opet unaprijed: od pogreba dvije bake i oca, do praćenja K i njezinog života sada i prije. Struktura je mozaična i eliptična, pojedini prizori nude komadiće sjećanja iz različitih uglova, da bi na kraju bili svjedoci priče K i njezinog poroda novog života kojim se krug zatvorio. Postajući majka K daje obećanje da će svojoj djeci i sebi pružiti više i bolje, život bez nasilja i siromaštva.

Odnosi među junakinjama nisu definirani radnjom. Prelamaju se kroz pojedinačne iskaze i kroz reakcije onih koji te ispovijesti slušaju. Jezik varira od kratkih rečenica do dugačkih monoloških bujica pojedinih (uglavnom) ženskih likova. Žene dominiraju dramom, ali i uloge Oca i Brata su iznimno važne, kao promatrača i katalizatora radnje. Mama, Baka i K su tri žene koje daju trodimenzionalnu sliku jedne obitelji koja ostavlja gorak okus. Njihovi su iskazi prozni ili poetski s izletima u (slobodni) stih. U njima se prepoznaju smjelost pjesnikinje Monike Herceg i inovacije koje unosi u žanr drame. Cijeli tekst je po svojoj strukturi arbitraran, ostavlja mogućnost različitih redateljskih i glumačkih interpretacija.

"Gdje se kupuju nježnosti" Monike Herceg je originalan, svjež i snažan poetski tekst koji se u svim segmentima izdvaja iz dominantnih strujanja u suvremenoj hrvatskoj drami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2022 23:05