PUTINOV ZAKON

Moskovski Boljšoj teatar iz repertoara izbacio poznati balet: ‘Riječ je o gej propagandi‘

Unutrašnjost, ilustrativna fotografija

 Babushkin Andrei/Tass/Profimedia/Babushkin Andrei/tass/profimedia
Zakonom usvojenim u studenom proširena je postojeća zabrana materijala za koje se smatra da promiču LGBT stil života

Moskovski Boljšoj teatar izbacio je iz svog repertoara suvremeni balet o legendarnom ruskom plesaču Rudolfu Nurejevu nakon proširenja zakonske zabrane "LGBT propagande".
Zakonom usvojenim u studenom proširena je postojeća zabrana materijala za koje se smatra da promiču LGBT stil života, već je ograničeno i "demonstriranje" LGBT ponašanja.
Zbog toga je bilo kakav prikaz homoseksualnosti, poput Nurejevljeva odnosa s muškarcima nakon bijega iz Sovjetskog Saveza 1961. kojih se dotiče balet, gotovo nemoguć.
Spomenuti balet u koreografiji Kirila Serebrenikova ima problematičnu povijest u Rusiji.
Premijerno je izveden u prosincu 2017. s nekoliko mjeseci zakašnjenja, nakon što je navodno tadašnji ministar kulture ocijenio da je riječ o gej propagandi te nije izvođen od 2018.
Izvedbe zakazane za 2022. iznenada su otkazane nakon što je Serebrenikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini.
"‘Nurejev je izbačen iz repertoara u vezi sa zakonom koji apsolutno nedvosmisleno propisuje pitanja vezana uz promicanje ‘netradicionalnih vrijednosti‘", kazao je generalni direktor Boljšoj teatra Vladimir Urin na konferenciji za medije u srijedu.
Serebrenikov, jedan od vodećih ruskih filmskih, kazališnih i televizijskih redatelja i scenografa, jasno je izrazio svoju frustraciju.
"Taj kazneni ‘zakon‘ je donesen upravo protiv ovog baleta i protiv nekoliko knjiga... Pa dobro...", napisao je na svom Telegram kanalu uz tri duge koje su simbol LGBT pokreta.
Srebrenikov je 2017. pritvoren te je ostao u kućnom pritvoru gotovo dvije godine na užas ruskog liberalnog establišmenta u kulturi.
Osuđen je 2020. na uvjetnu kaznu zbog pronevjere državnih subvencija. Nakon što je vratio iznos, kazna je prošle godine poništena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:55