ODUŠEVLJENA PUBLIKA

Na 23. PagArtFestivalu izvedena ‘Svila‘, predstava po romanu Alessandra Baricca

predstava 'Svila'
Uz Gorana Grgića u predstavi su i studenti glume Luna Pilić, Ana Pogorelić i Fabijan Komljenović. Režiju potpisuje Filip Šovagović

U srijedu, 4. kolovoza, u 21.30 sati, pod zvjezdanim nebom u prekrasnom ambijentu paške gradske kule Skrivanat, održala se izvedba glazbeno-scenskog projekta "Svila" u organizaciji Kazališne družine Lovro & Nina. U okviru svoje poveće kazališne ponude, koja se mahom prikazivala na njihovu (prvenstveno) glazbenom festivalu PagArtFestival, bračni par Pogorelić nekoliko je puta surađivao s renomiranim glumcima i glazbenicima u cilju stvaranja djela sličnog formi melodrame.

Kako su ovakve interdisciplinarne izvedbe u njihovoj organizaciji pobudile velik interes publike, ove su se godine prihvatili kreiranja takvog performansa koji uspješno balansira između kategorija drame i radio­drame. Naime, ova predstava za svoj predložak koristi roman "Svila" Alessandra Baricca, veoma popularno djelo izuzetnog senzibiliteta i finoće, koje progovara o romantičnoj ljubavi, žudnji, prijateljstvu, ali istovremeno dohvaća problematiku ekonomije, putovanja, ratovanja te civilizacijske i etničke karakteristike i različitosti. U svojoj slojevitoj strukturi obrađuje i temu bolesti i zaraze, odnosno epidemije.

Bolest dudova svilca

Premda se u priči radi o bolesti dudovih svilaca koja je imala dalekosežne posljedice globalnih razmjera, vrlo se lako pronalazi korelacija s trenutnim stanjem u svijetu. To više što je ansambl zbog epidemioloških mjera izveo predstavu pred ograničenim brojem publike, kao što je bio slučaj i prilikom travanjske premijerne izvedbe u zagrebačkom Teatru &TD.

Kao i na koncertu Lovre Pogorelića, koji je otvorio ovogodišnji PagArtFestival početkom kolovoza, i ovaj je put potražnja za kartom više bila velika, što samo potvrđuje koliko su ljudi željni vrhunske umjetnosti te koliko im pristup njoj nedostaje. Minimalistički izričaj teksta u predstavi "Svila" popratila je, sukladno tome, minimalistička scenografija postavljena u kamenom ambijentu paške kule u kojoj već dvije godine nije bilo nikakvih događaja.

Dramski izričaj meditativnog karaktera i kružnog pokreta oplemenila je autorska glazbena izvedba Katarine Ranković, mlade umjetnice s bogatim iskustvom rada s hrvatskim kazališnim umjetnicima. Iza kostimografije i vizuala stoji Nina Pogorelić, a režiju potpisuje svestrani umjetnik Filip Šovagović.

Izvođačka zrelost

Uz našeg priznatog glumca Gorana Grgića, predstavu su upriličili Luna Pilić, Ana Pogorelić i Fabijan Komljenović - sve troje studenti glume - koji su ovom izvedbom pokazali izvođačku zrelost. Uz skroman budžet, entuzijazam ansambla i prijateljsku potporu koju je predstava dobila, nastalo je jedno obećavajuće glazbeno-scensko ostvarenje koje prikazuje umjetnost kao odraz životne stvarnosti.

Ovo djelo istraživačkog karaktera s potencijalom prerastanja u koreodramu sljedeću će izvedbu imati u rujnu u Zadru, na Zadar Organ Festivalu. Kako su dosadašnje dvije izvedbe uistinu oduševile publiku, vjerujemo da predstavu "Svila" čeka svijetla budućnost s mnogo gostovanja na daskama koje život znače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:55