Saznajemo

Na Dan državnosti na krovu MSU-a nastupaju ruske feministice i anarhistice Pussy Riot!

Pussy Riot

 pr MSU
Pussy Riot je ruski anarhistički punk rock sastav, poznat po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa i kritici Vladimira Putina

Objavljen je program ovogodišnjeg Ljeta u MSU koji ove godine počinje 30. svibnja (ponedjeljak) – na Dan državnosti, koncertom Pussy Riot. Nakon toga se program nastavlja svake subote do 2. srpnja.

Najavljeni su sljedeći koncerti: Mizar, (4. lipnja), J.R. August (11. lipnja), Grše (18. lipnja), Vlado Kreslin (25. lipnja) i Sara Renar (2. srpnja)

Kazališni program se realizira u suradnji s Eurokazom i donosi tri predstave kazališta Vaba Lava iz Tallinna u Estoniji, jednog od najzanimljivijih suvremenih kazališta baltičke regije.

Tijekom ljeta u MSU stižu i dvije gostujuća izložba - Goranka Matić: Iskustvo u gužvi (retrospektiva Novog vala u suradnji s Domom omladine Beograda) i Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021).

U sklopu Ljeta u MSU održava se i filmski program kao i niz performansa.

Pussy Riot je ruski feministički, anarhistički, punk rock sastav sa sjedištem u Moskvi, poznat po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa, odnosno kritici predsjednika Vladimira Putina. Osnovana u ožujku 2011., grupa je na neuobičajenim javnim mjestima izvodila nedozvoljene i provokativne nastupe, iz kojih su nastali glazbeni spotovi objavljeni na Internetu. Teme koje je sastav opjevao uključivale su feminizam, LGBT prava i protivljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojeg je grupa smatrala diktatorom.

Svjetsku slavu su stekli kada je pet članova grupe izvelo performans u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja. 17. kolovoza 2012. tri članice Pussy Riot kolektiva - Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Ekaterina Samutsevič osuđene su za huliganizam i poticanje na vjersku mržnju, a svaka je osuđena na po dvije godine zatvora.

Suđenje i kazna izazvali su značajnu pozornost i kritike, osobito na Zapadu. Tolokonjikova i Aljohina puštene su na slobodu 23. prosinca 2013. Nakon puštanja, Tolokonjikova i Aljohina i nekoliko drugih članova nastupili su kao Pussy Riot tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Između 2014. i 2016. Pussy Riot (Tolokonjikova i Aljohina - zajedno ili odvojeno, s različitim sastavima) snimili su i objavili nekoliko videa. Tolokonjikova i Aljohina nastupale su kao govornice na mnogim međunarodnim festivalima i konferencijama u SAD-u, Kanadi, cijeloj Europi, Australiji, Singapuru.

2016. godine Marija Aljohina uspješno je debitirala kao glavna glumica u predstavi "Burning Door" Bjeloruskog slobodnog kazališta, priči o trojici umjetnika koji su postali politički zatvorenici u Rusiji.

U prosincu 2016. Marija Aljohina i glazbeni producent Aleksandr Čeparuhin započeli su novi projekt - "Riot Days" show - predstavu temeljenu na Aljohininoj knjizi "Riot days". Predstava je inovativna kombinacija glazbe uživo, kazališta i videa. To je osobna priča o Aljohinoj kao članici Pussy Riot: akcije na Crvenom trgu i u katedrali, uhićenje, sud, zatvor.

"Riot Days" show je gostovao po cijelom svijetu, imao je više od 200 nastupa u Europi, SAD-u, Brazilu, Australiji i Novom Zelandu. Projekt je dobio prestižne međunarodne nagrade, uključujući Herald Angel Award i Total Theatre Award of Edinburgh Festivals. Sadržaj predstave često se mijenja, dodaju se nove epizode i nove pjesme koje govore o progonu političkih zatvorenika i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Od 2021. do 2022. Marija Aljohina provela je više od godinu dana u zatvoru i u kućnom pritvoru samo zbog postova na društvenim mrežama koji podržavaju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, kojeg je Putinov režim otrovao, a zatim zatvorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:14