JOŠ MALO DO PREMIJERE

Na kazališne daske stiže ‘Baska‘, bajka i basna u jednom, prefora predstava za sve uzraste, od 7 do 107 godina

Predstava ‘Baska‘

 Mia Cvitković
Radi se o ekološkoj i duhovnoj priči koja imaginira što bi se moglo dogoditi čovjeku ako dobije moć razgovora s biljkama i životinjama

"Baska" je predstava za djecu i odrasle (od 7 do 107 godina), bazirana na komediji karaktera, slapsticku i komediji situacije, a praizvedba će se održati u srijedu 12. lipnja u Kazalištu KNAP s početkom u 18 sati.

Predstava je nastala prema tekstu Marija Mihaljevića, u režiji Dražena Krešića, dramaturgiju potpisuje Katarina Krešić, a u komadu igraju Jakov Zovko i Nika Ivančić. Svečana premijera održat će se 28. rujna 2024. u Centru Gervais u Opatiji. Ovom prigodom produkcije snage udružili su Trupa OvoOno i Festival Opatija, a predstava je nastala u suradnji s Kazalištem KNAP te uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu i međunarodnu suradnju Grada Zagreba i Zaklade "Kultura nova".

image

Predstava ‘Baska‘

Mia Cvitković
"Baska", poema s puno problema

U bajkama, to svi znaju,

Životinje s ljudima pričaju.

U basnama se životinje prave da su ljudi,

A zašto to žele?, e to nas čudi.

Dakle, ne može biti basna ova naša poema,

Ali nije ni bajka jer u stihu joj je tema.

Ali brige ovdje nema,

Nazvat ćemo je ‘Baska‘ i riješiti se prvog problema.

A ostali…

image

Predstava ‘Baska‘

Mia Cvitković

- Naslov dječje duo drame ‘Baska‘ novotvorenica je skovana od pojmova bajka i basna. Radi se o ekološkoj i duhovnoj priči koja imaginira što bi se moglo dogoditi čovjeku ako dobije moć razgovora s biljkama i životinjama. Iskustvo ga vodi kroz pojedinačne i slučajne susrete, poput mede u šumi nakon što mu se probuši guma na automobilu, i neke društvene, zajedničke, poput posjeta cirkusu ili zoološkom vrtu. Osim životinja, svoje misli s njim podijele i biljke, a nenadana supermoć glavnom junaku zadaje malo više problema nego što bi se to na prvi pogled moglo učiniti (predstava nosi podnaslov ‘Poema s puno problema‘) - pojasnio je redatelj Krešić.

Možda ste već čuli za nestašnu Trupu OvoOno, možda ste i pogledali njezino prvo Ono, predstavu "Ubu Ovo Ono", koja svakom izvedbom oduševljava publiku, a sad je vrijeme da pogledate i Ovo. Spomenuta mala trupa zna da je za kazalište potrebno najmanje dvoje, ali što je više ljudi, to je uvijek bolje. Zato oni u svakom novom podvigu sklapaju nova prijateljstva, a ovaj put to rade s Festivalom Opatija, koji godinama obogaćuje kulturno-umjetnički život u Opatiji organizirajući kulturna zbivanja.

image

Predstava ‘Baska‘

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 09:06