Kvadratura

Nadežda Perišić Radović: Po romanu Tove Jansson stvara ljeto u kazalištu

Nadja Perišić Radović
 Ivan Posavec
Jansson je skandinavska spisateljica, najpoznatija po Muminima. "Knjiga o ljetu" priče su o jednoj baki, djevojčici i ocu na otoku

Najdragocjenija slikovnica u našoj obitelji je "The Book about Moomin, Mymble and Little My" Tove Jansson (1914. - 2001.) koju sam imala sreće kupiti u galeriji Tate Modern prilikom jednog od mojih rijetkih posjeta Londonu. Već tada smo svi bili obožavatelji "Mumina", animiranog filma koji su radili Japanci prema najpoznatijim likovima Jansson, klasika skandinavske dječje književnosti. Srećom, ova spisateljica je prevođena na hrvatski te je prije točno desetljeća kod nas objavljena i "Knjiga o ljetu".

Ovu zbirku od 22 priče čiji su protagonisti jedna baka, jedna djevojčica i njezin otac na jednom otoku, na kazališne daske Zagrebačkog kazališta mladih dovodi glumica Nadežda Perišić Radović.
Kao i svi koji vole Jansson, s velikom strašću priča o tome kako je otkrila omiljenu autoricu i zašto je odlučila kazališno uprizoriti njezin roman. Kaže da je vrlo smirena kao režiser debitant. "Čini mi se da mi je lakše režirati nego glumiti. U ovu predstavu sam ušla jasnih motiva i vizije", dodaje. A riječ je o krasnom projektu u kojem je Nađa, dugogodišnja glumica ZKM-a, okupila doista sjajnu ekipu.

U ulozi bake trebali smo gledati Natašu Dorčić, no zbog ozljede u njezinu ulogu uskače sama Nađa. Djevojčicu Sophiju tumače dvije mlade glumice - Nika Barišić i B, a Otac je Nikša Butijer, koji je i asistent redatelja.
Naime, ova predstava nastaje u sklopu projekta Inkubator, gdje upravo ZKM-ovi glumci realiziraju svoje autorske vizije. Tako scenografiju potpisuje Jasmin Telalović, a kostimografiju Barbara Prpić. A da Nađa zna dobro birati suradnike, govori i to da joj videoprojekcije radi Dalibor Barić, animator s nominacijom za Oscar.

Premijera predstave je 27. ožujka. Nekako se čovjek odmah bolje osjeća kada zna da (kazališno) ljeto kuca na vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:30