Histrionski dom

Nagrade najboljima: ‘Sretni smo što smo Gumbekove dane uspjeli održati u punom opsegu‘

Zlatko Vitez dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu, a Zvonko Presečki za doprinos razvoju kabareta
 
 Gumbekovi dani
Ocjenjivački sud XIV. Gumbekovih dana radio je u sastavu Mira Muhoberec, Marta Crnobrnja i Branko Babac

U Histrionskom domu svečano su dodijeljene nagrade XIV. Gumbekovih dana. Nagrade su dodijelile glumica Anamarija Percaić, scenografkinja Marta Crnobrnja i ravnateljica Centra za kulturu Histrionski dom Elizabeta Vrbančić.
Ocjenjivački sud XIV. Gumbekovih dana u sastavu Mira Muhoberac (predsjednica žirija), predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, Marta Crnobrnja, likovna umjetnica i scenografkinja i Branko Babac, predstavnik publike izražava veliko zadovoljstvo što su se unatoč teškim egzistencijalnim, pandemijskim okolnostima Gumbekovi dani u Histrionskom domu uspjeli održati u punom opsegu i što su publici omogućili radostan susret s iznimnim kazališnim ostvarenjima koja čuvaju dugu tradiciju hrvatske kabaretne kazališne scene i kabaretskoga izraza. Kako su naveli: "Izvedbe jedanaest uvrštenih i prikazanih predstava iz Zagreba, Pule, Osijeka, Šibenika, Varaždina i Splita svjedoče o snažnom životu, gotovo preporodu kabaretskog izraza danas u Hrvatskoj i o različitim estetskim i izvođačkim kodovima kabaretskoga izraza: od pučkoga kazališta, znanstvene fantastike, komedije dell' arte, performansa, predstava-koncerata do reminiscencija na antologijske kabaretne filmove i posveta nositeljima hrvatske kabaretne scene".


Posebnim priznanjem za nadahnutu izvedbu i intrigantan spoj tradicije giullara i suvremenoga kabaretskog izraza ocjenjivački sud nagradio je glumca Valtera Rošu za suptilnu, poetsku, glumački preciznu, energičnu, umjetničku izvedbu u monodramskoj predstavi Mistero Buffo Istarskoga narodnog kazališta, Pula u režiji Aleksandra Bačića.
Posebnim priznanjem ocjenjivački sud nagradio je potom Teatar Exit i Kazalište Ulysses za prinos kabaretskom izrazu u predstavi Cabaret – Koncert za žlice i gitaru Nikole Nedića i Marija Joveva u režiji Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.
Posebnim priznanjem ocjenjivački sud nagradio je i Gradsko kazalište, Virovitica za sveukupan dojam u predstavi Mikeški korona kabare autora Draška Zidara u režiji Draška Zidara. Glumci Goran Koši, Draško Zidar i Mijo Pavelko, kako se navodi, pružili su snažnu i oštru satiru na globalnu i hrvatsku političku situaciju i na promjenu egzistencije izazvanu pandemijom koronavirusa prikazuju nevjerojatno glumački motivirano i energično, s razrađenim svakim detaljem u glumačkoj igri i suigri.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobla je Magdalena Živaljić Tadić – za uloge Victorie i Amy u predstavi Osijek cabaret Veronike Hardy u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjeka za kazališnu umjetnost u režiji Jasmina Novljakovića.
Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Zlatko Vitez – za ulogu u predstavi Evropa za nas ima štrik Miroslava Krleže i Zlatka Viteza u produkciji Glumačke družine Histrion.
Nagradu za najbolju predstavu dobila je Evropa za nas ima štrik po Miroslavu Krleži, redatelja i dramaturga Zlatka Viteza u produkciji Glumačke družine Histrion. Za izniman doprinos razvoju kabareta nagradili su profesora glazbe Zvonka Presečkog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2023 17:21