FESTIVAL GLUMCA

Nagrade za najbolje: Predstavu ‘Hotel Zagorje‘ i poker glumačkih aseva

 Darko Tomaš/Cropix
Nagrade za najboljega mladog glumca i glumicu do 28 godina osvojili su Josip Ledina i Josipa Anković

U nedjelju je, dodjelom nagrada, završen u Županji, ovogodišnjem domaćinu, 28. Festival glumca, desetodnevna manifestacija koja se održava, tradicionalno, u svim gradovima Vukovarsko-srijemske županije: Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku. Nagradu „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava „Hotel Zagorje“, po romanu Ivane Bodrožić, u režiji Anice Tomić i produkciji zagrebačke Gavelle.

Tročlani žiri pogledao je osamnaest predstava, tri još izabrane nisu zaigrale poradi epidemije, no evo, festival je u cjelini izdržao. Ovogodišnji izbornik bio je glumac Ivica Pucar, čiji je kriterij, rekao bih, ispao neujednačen. Ipak, budući da je posrijedi velik uzorak, poneki propust i nije se mogao izbjeći. Neću, dakako, o najgorima, pogotovo što je njegov izbor, da kažemo tako, stavio pod nadzor tročlani žiri, koji je povisio kriterije i donio utemeljene odluke, i kad su posrijedi glumci i kad su posrijedi predstave. Žiri su, isto tradicionalno, činili također glumci, predsjednik Ivica Zadro te Anamarija Vrdoljak i Jakov Bilić.

Glumačka čarolija

Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najbolju mušku ulogu pripala je Trpimiru Jurkiću za ulogu Petra u predstavi „Francuzica“, u režiji samoga glumca i njegove partnerice na sceni, Snježane Sinovčić Šiškov, a u produkciji Splitskog ljeta. Taj prije petnaestak godina praizveden tekst pokojnoga samozatajnog glumca, među najboljim je našim duodramama ikad napisanim, u rangu, primjerice, duodrama Zvonimira Bajsića.

Ovdje se dogodila glumačka čarolija, u skromnom zdanju Slovačkog doma u Iloku, gdje je ovaj naoko običan dijalog složene dramaturgije oživio kao životna priča koja se tiče svakoga u dvorani, duhovita, tužna, neposredna, a iznenađujuća, topla i istinita.

Trpimir Jurkić među onim je glumcima koji glume sve bolje što su dulje u poslu, a ova njegova kreacija, među najboljim je ulogama koje sam doživio proteklih nekoliko godina. Snježana Sinovčić Šiškov također igra odlično, bet nje partner na sceni ne bi mogao osvojiti tolik prostor, no eto ipak nije izvanredna.

Opet tradicionalno, ista se nagrada dodjeljuje dvojici glumaca, a drugi je dobitnik Ronald Žlabur za ulogu opet eto Pere u komediji „Brat bratu“, Raya i Michaela Cooney, engleskih meštara West Enda, koju je preveo opet jedan glumac, Dražen Bratulić. Predstavu sam gledao na premijeri, a Žlabur, koji igra jednoga od tri brata, doista se, kako navodi žiri, otad razigrao i narastao u njoj.

Kad smo već kod muških uloga, vjerujem da je žiri dvojio između još nekoliko, prije svega odličan je bio Rene Bitorajac, u predstavi „Potpuni stranci“ u produkciji njegova kazališta „Luda kuća“. Inače je ta predstava možda ponajbolja od prikazanih i preporučujemo je zagrebačkim redateljima. U konkurenciji je vjerojatno bio i Tarik Filipović, koji je s mnogo takta i nimalo patetike, zaigrao u još jednoj lijepoj duodrami prikazanoj na festivalu, predstavi „Da sam ptica“, zanimljive autorice Nikoline Bogdanović, u maloj prvotnoj produkciji i režiji Arije Rizvić. S njim, također privlačno, pa izvrsno, igra Daria Lorenci Flatz.

Kad su posrijedi ženske uloge, Nagradu „Fabijan Šovagović“ osvojile su Petra Dugandžić, za naslovnu ulogu u spomenutoj predstavi kazališta „Luda kuća“ i Ornela Vištica za ulogu Predsjednice u predstavi zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh Predsjedn&ca (Pretposljednja večera), gdje se lijepo snašla u društvu četorice odličnih muških kolega. Predstavu je režirao Tarik Filipović.

Nagradu „Ivo Fici“ za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina i Nagradu „Nada Subotić“ za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina¸ osvojili su Josip Ledina i Josipa Anković za svoj zajednički rad u lijepoj, zanimljivo interaktivnoj predstavi „Fešta“, koju su sami osmislili u produkciji zagrebačkog Teatra Exit, uz suradnju Zagrebačke akademije dramske umjetnosti.

Festival koji nam treba

Nagradu „Nevenka Filipović“ za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, koja se dodjeljuje od 2008., osvojila je talentirana Buga Marija Šimić, koja u produkciji zagrebačke „Male scene“ priča i rekreira bajku Ivane Brlić Mažuranić „Sunce djever i Neva Nevičica“.

Još je dodijeljena Nagrada „Ivo Gregurević“ za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Goranu Grgiću, nacionalnom prvaku zagrebačkog HNK, a Nagrada „Zvonimir Torjanac“ za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca pripala je Jurici Buljanu, dugogodišnjem organizatoru festivala u Županji, šefu tamošnje knjižnice, zanimljivom i vrijednom čovjeku.

Organizacijski i logistički glavni teret organizacije festivala preuzelo je i ove godine Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, jedini profesionalni teatar u županiji, sa svega 11 zaposlenih, na čelu s ravnateljem Zdenkom Rečićem, koji je ovo maleno kazalište, što se kaže, doista preporodio. Domaći organizator osnovni, još od početka festivala, jest Koncertno kazališna agencija Asser Savus (latinski naziv za rijeku Bosut), također iz Vinkovaca, iza čijeg se pomalo pompoznog naslova, krije zapravo minijaturna udruga s možda tri aktivna člana, na čelu s doajenom Himzom Nuhanovićem, jednim od utemeljitelja festivala.

Glavni organizator jest Hrvatsko Društvo dramskih umjetnika, koju vode glumica Perica Martinović i tajnica Marija Filipović.

Festival je, ukratko, i zanimljiv i potreban a bogat je i popratnim sadržajima, omiljen među publikom a privlačan, dakako, i političarima mjesnim, od župana do svih gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:16