DODJELA NAGRADA

NAJBOLJA PREDSTAVA FESTIVALA GLUMCA 'Dvoje' Teatra Exit osvojila Nagradu Vanja Drach

 Studio Bota

ILOK - Predstava "Dvoje" u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža dobila je Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini na 25. Festivalu glumca koji je u nedjelju navečer završen svečanom dodjelom nagrada i priznanja.

Odlukom ocjenjivačkoga suda, kojim je predsjedao Vinko Kraljević, uz članice Hanu Hegedušić i Tatjanu Bertok-Zupković, Nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi "Dvoje", a četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja za dvije glumice i dva glumca dodijeljene su Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi "Ustav Republike Hrvatske" u produkciji Satiričkoga kazališta Kerempuh iz Zagreba, Goranu Košiju za ulogu Vanjeka u predstavi "Audijencija" u produkciji Kazališta Virovitica, Antoniji Stanišić Šperanda za ulogu Einsteina u predstavi "Tesla Anonimus" u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba te Petri Kovačić Pavlina za uloge u predstavi "Ol' smo za jedan" dan u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Francoisea u predstavi "Zašuti" u produkciji Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina pripala je Tesi Litvan za ulogu Jele u predstavi "Povratak" u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće i Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, a Nagrada Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina Robertu Španiću za ulogu Ive također u predstavi "Povratak".

Na prigodnoj svečanosti dodjele nagrade, održanoj u iločkome hotelu "Dunav", predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović izrazila je zadovoljstvo organizacijom festivala poručivši kako glumci rado dolaze na taj festival koji je, kako je rekla, posvećen njima u cijelosti te glumci, osim što biraju predstave, sjede i u ocjenjivačkome sudu.

Po riječima predsjednika Festivalskog odbora Joška Ševe, nakon nekoliko godina u kojima se osjetila "zasićenost i zamor materijala", 25. Festival glumca ponovno se uzdigao što se najbolje može vidjeti po punim dvoranama.

"Vratili smo gledatelje tako da su sve izvedbe bile vrlo posjećene, pa i u Vukovaru, što se posebice raduje, jer smo imali stanovitih problema s publikom, a vratili su nam se i akademci", istaknuo je Ševo.

"Ova nagrada izuzetno me raduje jer je strukovna nagrada i nosi ime Fabijana Šovagovića, koji je i moj Slavonac i veliki glumac čija me je jednostavna životna filozofija nadahnjivala od prvih glumačkih koraka", poručila je Antonija Stanišić Šperanda nakon što joj je uručena Nagrada Fabijan Šovagović.

Borko Perić istaknuo je kako je najveća posebnost Festivala glumca, a time i nagrade koju je dobio, što o nagradama odlučuju glumci. "Upravo zbog toga sam izuzteno sretan jer su o mome radu sudili oni koji se također bave glumom i najbolje znaju kako je to stvarati jednu ulogu", poručio je.

Grad domaćin 25. festivala glumca bio je Grad Ilok, a okupljene je na svečanosti i pozdravila gradonačelnica Marina Budmir. Govorila je i ovogodišnja domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković koja je istaknula da je svakom glumca najvažniji glas, koji je snažno sredstvo glumačke komunikacije. "Glas je ono po čemu prepoznajemo i pamtimo glumca, glas je glumčev pečat, a svi vi čuvari ste svih tih pečata, kao što sam i sama", rekla je Branka Cvitković.

Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i Festivalu glumca, Festivalski odbor, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika te Kazališna družina "Asser Savus" iz Vinkovaca, koji su producenti Festivala glumca, dodijelili su županu Boži Galiću i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

25. festival glumca održao se u gradovima Vukovarsko-srijemske županije od 11. do 20. svibnja, a tijekom devet festivalskih dana odigrano je 107 izvedbi 20 predstava koje je za ovogodišnji festival odabrala izbornica Nada Abrus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30